BRAČ – 13. Biser Mora posvećen projektu ”Otočka kuhinja”

Objavio: Pokret Otoka - 27.03.2018.

Završna večer 13. Bisera mora, najvećeg kulinarskog festivala na ovom dijelu Mediterana bila je posvećena projektu OTOČKA KUHINJA Supetar, zajedničkom projektu Turističke zajednice Grada Supetra i Poljoprivredne zadruge Supetar.

Projekt “OTOČKA KUHINJA Supetar” dobitnik je srebrnog suncokreta hrvatskog ruralnog turizma u kategoriji “Tradicijska ruralna gastronomija” za 2017.g. a prilikom prezentacije ovog projekta predstavljena su slijedećea slijedeća jela:

 

Paštete o crnih i zelenih maslin

Paštetu o tunja

Slane minćune

Brački ovčji sir obitelji Kzmanić

Srdele u savur

Marinadu od ribe

Frigaduru

Panadu

Bob na dalmatinski

Ćorovi gulaš

Rižot sa friškon verduron

Šporku juhu od janjetine

Juhu na frigadinu

Paštu fažol

Jotu

Kumpir u lug

Butalac

Janjetinu s bižima

Divjega prasca na lovački s njokima

Faru

Janjeće tripice sa krvi

Salate o kumpiri i kapule i od pomidori i kukumari

Brujet

Dagnje na buzaru

Manistru sa šalšon o pomidori

Škutu

Pršurate

Rožatu

Bruštulane mendule

Paradižet

Puding od kruha

Bročku torta od menduli i tortu od smokav

 

Glavna kuharica večeri bila je gđa Doena Vladislavić, šefica kuhinja Svpetrvs hotela d.d.

O PROJEKTU OTOČKA KUHINJA

Turistička zajednica Grada Supetra i Poljoprivredna zadruga Supetar pokrenuli su 2016.g. projekt „Otočka kuhinja Supetar“ sa ciljem promocije autohtone bračke gastronomije i vraćanja jednostavnih, starih i tradicionalnih otočkih jela na stolove naših restorana. Naše su nam none ostavile u naslijeđe bogatu gastronomsku baštinu, temeljenu na zdravim, dostupnim i autohtonim namirnicama iz svojih vrtova i maslinika. Bile su nadasve kreativne maksimalno koristeći upravo te namirnice i od njih spravljale nevjerovatno ukusna jela u svakoj prigodi. Odabirom jela s menija restorana dobitnika oznake posebnog standarda „OTOČKA KUHINJA Supetar“ podupirete sva njihova nastojanja, dajete zamah našoj lokalnoj ekonomiji i postajete dio ove lijepe otočke priče.

 

O BRAČKOJ GASTRONOMIJI

Premda bogata gastronomska ponuda otoka Brača obiluje svježom ribom i plodovima iz mora, odličnim vinom od sorte “plavac mali” i djevičanskim maslinovim uljem, ipak su povijest i način života otoka Brača njegovu gastronomiju usmjerile na janjetinu te slobodno možemo ustvrditi kako našom gastronomijom dominira nadaleko poznata bračka janjetina. Janjetina na špicu, janjac u cilo, ispod peke ili lešo samo su neke od varijanti u kojima se može uživati u bračkoj janjetini. Svakako preporučamo vitalac – autohtono bračko jelo i njegov gastronomski dijamant koji je uvršten na popis nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Dolska torta hrapoćuša — prekrasna slatka delicija koja se priprema prema staroj i strogo čuvanoj recepturi u mjestu Dol također je gastronomski dijamant našeg otoka koju morate kušati tijekom vašeg posjeta Braču. I hrapoćuša je od nedavno uvrštena na popis nematerijalne baštine naše prekrasne zemlje. Od ostalih nemorskih jela preporučamo Vam nadaleko priznati brački ovčji sir, škutu, extra djevičansko maslinovo ulje, crno vino od sorte “plavac mali”, bračku tortu od badema, hroštule, rožatu, palačinke sa škutom te odlične otočke likere i rakije.

 

Povezani linkovi:

Mreža TV prilog

ZAVRŠEN BISER MORA 2018.

MILNA I KULINARSKI AMBASADORI

BRAČANI ZA BRONCU

__________

Autor teksta i fotografija:  Ivan Cvitanic,direktor  Turisticke zajednice Grada Supetra