BRAČ – 10 godina zajedništva, 10 godina Hrapoćuše

Objavio: Pokret Otoka - 07.12.2017.

Dolska Udruga Hrapoćuša slavi obljetnicu svog osnutka. U deset godina rada ostvarila više od 30 projekata i tisuće sati volonterskog rada. Velikim zajedničkim slavljem koje će na jednom mjestu okupiti cijeli Dol na Braču i sve koji Dol vole, 8. prosinca proslavit će se deset godina njenog postojanja i rada.

Maleno slikovito selo Dol smješteno u unutrašnjosti otoka Brača, na rubu udoline ispresijecane vinogradima, maslinicima i poljima agruma, poznato je po bogatoj baštini: pučkom crkvenom pjevanju stoljetnih koralnih melodija, slikovitim pećinama i legendama o mitskim bićima viverima, procesiji za Veli Petak koja strpim putevima povezuje brda iznad sela, očuvanim kamenim košnicama i plemićkoj kući Gospodnetić, gastronomiji. O torti Hrapoćuši koju rade dolske žene pisale su novine, snimani su dokumentarci.

Ipak, ono što Dol čini uistinu posebnim, sloga je njegovih stanovnika koji zajednički djeluju kroz udrugu nazvanu po tom slavnom kolaču – Hrapoćuša. Dol broji svega stotinjak stalnih žitelja. Nekad ih je u selu živjelo više stotina, ali bolest vinove loze i iseljavanje u gradove u prošlom stoljeću, učinili su svoje. No, Dol nije mjesto koje odumire. Stanovnicivrijedno i mudro ulažu u svoju budućnost gradeći temelje na bogatoj baštini.

Kada je 2006. godine Splitsko-dalmatinska županija selo svrstala u program Eko etno sela, a Ministarstvo kulture zaštitilo ovo baštinom bogato selo, u nastojanju da se pomogne ljudima oko novonastale situacije, osnovana je udruga. Nju čine stanovnici Dola, ali i brojni zaljubljenici u Dol.

Deseta obljetnica postojanja bit će prilika za prisjećanje na sve što su do sada ostvarili, a ima toga zaista mnogo. Prvi projekt bio je postavljanje oznake dobrodošlice i karte sela na ulazu u Dol. Danas je iza njih više od trideset projekata i tisuće sati volonterskog rada. Od čišćenja sela, do građevinskih radova, na svaku se akciju spremno odazove većina Doljana.

Udruga je kroz sve ove godine postala nositelj kulturnog i sportskog života, promotor dolske i bračke baštine, a sve zahvaljujući entuzijastima i volonterima udruge, no i primjeru dobre suradnje, u prvom redu s Turističkom Zajednicom Općine Postira, Županijom, Općinom Postira i brojnim dobrim ljudima.

Zajedničkim je snagama izgrađeno veliko igralište u selu, ali i malo dječje igralište te javni wc na što je utrošeno više od petsto sati volonterskog rada. Oko četiristo sati volontiranja posvetili su stanovnici Dola uređenju izvora Na kamenicu, svojevrsnom spomeniku težačkom životu na ‘otoku bez vode’. Obnovili su i salu za ‘bale’ u kojoj su se nekoć održavali plesovi, i u novouređenom prostoru organizirali izložbe i radionice. Udruga je i sudjelovala na brojnim manifestacijama van otoka, a  bratimljenje su ostvarili s Dolom na Hvaru s kojim ih, osim imena, veže i ljubav prema gastronomskoj poslastici – puhu. Mladi u Udruzi organiziraju i ples povodom fjere u Dolu, a na kraju svakog ljeta i malonogometni turnir.

NOĆ HRAPOĆUŠE, nagrađivana manifestacija

Zahvaljujući radu udruge Hrapoćuša, u suradnji s Centrom za kulturu Brač i Turističkom zajednicom Općine Postira, priprema kolača Hrapoćuše 2012. godine uvrštena je na listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.
Hrapoćuši u čast snimljen je 2013. godine i dokumentarni film, a već osam godina toj je slastici posvećena manifestacija Noć Hrapoćuše koju Udruga Hrapoćuša organizira s Centrom za kulturu Brač i Turističkom zajednicom Općine Postira.

Ova manifestacija kojoj je cilj promocija nematerijalne kulturne baštine Hrvatske dobitnica je i dviju vrijednih nagrada, Simply the best i Suncokret ruralnog turizma.

 

Priča o hrapoćuši nastavit će se i s projektom Kuće Hrapoćuše koja je u izgradnji. Osim mogućnosti
pripreme i kušanja torte, u posebnom će se dijelu izložiti i vrijedni primjerci starih crkvenih knjiga i
ostalih značajnih predmeta iz bogate povijesti sela.

POZIVAMO Vas da svojim prisustvom uveličate naše slavlje kojim obilježavamo 10 godina postojanja Udruge za zaštitu starina, kulture i starih običaja te ekologiju Hrapoćuša koje će se održati u petak, 8. prosinca 2017. godine u 18:00 sati u mjesnom domu u Dolu na Braču.

KONTAKT: Jerko Gospodnetić, predsjednik udruge Hrapoćuša / 098 860 193

IZVOR | Udruga Hrapoćuša

Foto : dol brac