BOYAN SLAT- Prvi sustav za odstranjivanje plastike iz mora pušten je u opticaj

Objavio: Paula Bolfan - 07.10.2019.

Sustav za čišćenje svjetskih oceana od plastike počeo je hvatati smeće s velike nakupine otpada, koja pluta po sredini Tihog oceana i prostire se na gotovo milijun četvornih kilometara, nakon godine testiranja i velikog problema, rekao je njegov nizozemski izumitelj hrvatskog porijekla…

Boyan Slat je uspio: Sustav za čišćenje Nizozemca hrvatskog podrijetla počeo vaditi plastiku iz Tihog oceana – naslov je na T portalu.

‘Danas sam jako ponosan što mogu podijeliti s vama da sada hvatamo plastiku’, rekao je Boyan Slat, osnivač projekta The Ocean Cleanup, na tiskovnoj konferenciji u Rotterdamu. Slat (25), kojemu je majka Nizozemka a otac Hrvat, izjavio je da sustav čišćenja može hvatati plastiku ‘svih veličina’, uključujući mikroplastiku.
.

.
Svrha projekta pokrenutog 2013. je instalirati plutajuće uređaje za čišćenje, koji hvataju plastične ostatke, na pet ‘mrlja’ smeća koje su nastale zbog struja u oceanu

Prvi uređaj je postavljen kod najvećeg otoka smeća u Tihom oceanu, oko 2000 kilometara od obale Kalifornije.

Sustav funkcionira tako da brod za sobom vuče goleme plutajuće cijevi ispunjene zrakom i duge oko 600 metara. Zmijolika barijera se formira u obliku potkove i slobodno pluta nošena morskim strujama i vjetrovima. Na cijevi se u dubinu nastavlja pregrada duga oko tri metra pa se otpad zadržava unutar ‘potkove’, a ribe i ostale morske životinje mogu nesmetano plivati oceanom.

Ocean Cleanup je pokrenuo sustav u zaljevu San Francisca u rujnu 2018. godine, ali su primijećeni problemi. Uočeno je da plastika povremeno izlazi iz sustava.

Slat je rekao da su ti tehnički izazovi riješeni te da je u tijeku proces dizajniranja drugog sustava koji može djelovati bez ljudske pomoći čak i na duža razdoblja nego prvi model.

__________
Izvor: T portal
Naslovna fotografija: The verge