Boljani poručuju: “Zlatni rat zauzet je do daljnjega!”

Objavio: Pokret Otoka - 21.04.2017.

Upravo održana Javna tribina za Zlatni rat koja se održala u bolskom kinu okupila je 200-tinjak ljudi različitih dobnih skupina i životnih uvjerenja.

Povod javne tribine nedavno je donesene odluka Županijske skupštine o davanju koncesije za Zlatni rat, simbolom hrvatskih otoka, povijesti i turizma tvrtki Sport B d.o.o. pod vrlo sumnjivim i upitnim zakonskim procedurama.

Nitko nije ostao imun na emocije i otpor koju je ovakva odluka probudila ne samo kod Boljana već kod svih otočana, ali i onih koji žive na jadranskoj obali i imaju neki drugi Zlatni rat kojeg jednako vole i žele zaštiti.

Javnu je tribinu otvorio Josip Bačić iz inicijative mladih i kratko objasnio kako je krenula inicijativa Bol je naš:

“Okupili smo se u Splitu puni entuzijazma da možemo nešto napraviti no na žalost vratili smo se doma ljuti i podjeljeniji nego ikada. Nije ta naša podijeljenost od jučer i čini se da nam se upravo zbog nje ovo i dogodilo. Dodatno je otegnuta okolnost da se upravo nalazimo u periodu kad se događaju lokalni izbori. No istovremeno to može biti i dobro jer nas ne mogu i ne smiju ignorirati već uzeti u obzir naš zahtjev za poništenje natječaja, a dugoročno i izmjenu Zakona o pomorskom dobru.

Ako mislimo da će neko drugi riješiti nešto za nas ili da će se riješiti samo od sebe to se neće dogoditi. Moramo se udružiti i nastupati zajedno, ne smijemo dozvoliti da nam naša podijeljenost uzrokuje ovo što se događa. Uz nas nisu samo Boljani, već i drugi otoci, digla se cijela Hrvatska, svi koji žive na priobalnom području, ali i dijaspora.”

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Bol – Tihomir Marinković, pročelnik Općine Bol – Stipe Karmelić, odvjetnik tvrtke Grabov Rat – Dejan Buvinić i direktor tvrtke Grabov rat – Ante Perić. Svi su redom u izlaganjima informirali o procesu javljanja na natječaj za dodjelu koncesije, zadovoljavanju kriterija, zakonskim procedurama i ostalim činjenicama koje redom ukazuju na kršenje Zakona o pomorskom dobru, Zakona o koncesijama i Zakona o javnoj nabavi. Da li je tomu zaista tako pokazat će pravna procedura koja će po svemu sudeći biti dugotrajna, a ne može garantirati da u to vrijeme neće biti nanesena trajna šteta Boljanima i Zlatnom ratu. Ime Splitsko dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje spominjalo se nebrojeno puta u kontekstu donošenja loših i štetnih odluka pod izlikom zadovoljavanja državnog pravnog okvira o davanju u koncesiju priobalnih područja, konkretno plaže Zlatni rat. Jasan je bio Dejan Buvinić: ” Vi ne upravljate ničim jer vam županija može zakonski oduzeti sve!”

Pokret otoka, predstavljen kao inicijativa za međuotočno povezivanje, svoj je obol ovom događaju i podršku cijeloj borbi dala došavši na Brač sa Šolte i Hvara, kao i povezivanjem bračkih pokretača. Glasni smo bili ukazujući da ovo nije više borba za Zlatni rat niti skup Boljana. Posljednjih smo dana dobili niz poziva i upita da podržimo i druge otoke u njihovim kontinuiranim nastojanjima da se njihov glas čuje i da se zaštite njihova prava da samostalno upravljaju svojim resursima. Poruka koju smo u ime Pokreta otoka poslali bila je jasna – svi smo od reda krivi i odgovorni za ovu situaciju jer šutimo sve ove godine bojeći se progovoriti. Ako smo se spremni udružiti i djelovati zajedno, ne kao Republika Bol, već kao Republika Otok, stati jedan uz drugoga ne samo sad kad je “voda došla do grla”. Hvaranima se ova situacija već dogodila prije par godina, al nisu bili dovoljno snažni i glasni da ustanu i odupru se otimanju svoje djedovine na uštrb velikog kapitala. Stoga pozivamo sve otočane jer je jučer to bilo Zrće, danas je Zlatni rat, a sutra tko zna što!

U dvorani se već lagano osjetilo zagrijavanje atmosfere, proradile su emocije, podigao se adrenalin… Započela su pitanja iz publike koja su ukazivala na različita mišljenja i nove podijele na vidiku no unatoč različitim mišljenjima i lokalnim previranjima prevladalo je zajedničko mišljenje – Zlatni rat mora ostati u rukama Boljana i za to se svi moramo boriti kao jedno. Nisu Boljani više sami u ovoj borbi, svi su se otočani prepoznali u ovoj situaciji. Vrijeme je da zaboravimo političke opcije i stanemo rame uz rame štititi svoje otoke kako bi zaustavili daljnje rasprodaje i politička pogodovanja.

Unatoč brojnim kritiziranjima i problemima zanimljivo je bilo čuti razne prijedloge koji su dolazili mahom iz usta mladih otočana spremnih da bez straha govore kako žele vidjeti razvoj svog otoka. Izdvajamo posljednji komentar na pitanje koje se postavilo: Što ako se natječaj i poništi, da li je Općina Bol dovoljno financijski stabilna da najbolju ponudu i dobije koncesiju. Naime, javio se Drago Eterović i ponudio da će se, ukoliko je potrebno, on sa svojom tvrtkom prijaviti na natječaj i u slučaju dobivanja koncesije istu pokloniti Općini Bol.

Javna se tribina završila potpisivanjem peticije za poništenje odluke županijske skupštine i pozivom Ivane Bošković Ivičić iz Centra za kulturu Bol na novi otočki otpor “Zauzeto do daljnjega” koji će se održati nedjelju popodne na Zlatnom ratu. Naime, ako Česi i ostali turisti mogu zauzeti svoje mjesto u srcu sezone, mogu i Boljani zauzeti svoj Zlatni rat do daljnjega!

Još jednom pozivamo sve otočane, ali i neotočane da podrže Boljane i njihovu borbu jer na kraju dana sve smo to mi!

Autor: Maja Jurišić

Foto: Roni Marinković