Biševo – Otok umjetnosti

Objavio: Pokret Otoka - 29.08.2017.

Koliko turizam može biti destruktivan prema manjim i većim otočkim i obalnim mjestima poznato je iz više primjera, a ubrzani razvoj turizma posljednjih godina na hrvatskoj obali sve više i radikalnije mijenja ne samo autentičnu prirodu, već i svakodnevne navike lokalnog stanovništva. Kada je nedavno domaćim medijima odjeknula vijest da će se na otoku Visu snimati nastavak popularnog holivudskog mjuzikla Mamma Mia, mnogi su ju dočekali zabrinuto – ne zato što je snimanje stranih filmova u Hrvatskoj loše; upravo suprotno, uključivanje Hrvatske u međunarodne koprodukukcije i dolazak filmskih ekipa sa svih strana svijeta donosi u hrvatski proračun impresivne novčane svote, a istovremeno Hrvatsku pozicionira i promovira unutar filmske industrije. Međutim, Visu mnogi predviđaju sudbinu kakva je zadesila grčki otok Skopelos na kojem je sniman raniji film. Skopelos je do snimanja filma bio relativno nepoznat i turistički ignoriran otok, da bi neposredno nakon toga turizam ondje ekspandirao. Turistička eksploatacija ne podrazumijeva samo najezdu turista, već nepovratno utječe i na podizanje cijena – kako svakodnevnih namirnica, tako i nekretnina (od kojih mnoge završe u stranim rukama) – kao i na potrošnju (ili devastaciju) prirodnih resursa.

Na Biševu, otočiću nedaleko Visa, ovoga je ljeta pokrenuta umjetnička inicijativa koja za cilj ima upravo njegovanje autentičnog lokalnog duha.

 

bisevo_island_artist_residency-061_1

 

Biševo – Otok umjetnosti je likovna umjetnička kolonija, koja je prvi puta održana ovog ljeta. Likovnu umjetničku koloniju je inicirao organizirator fotograf Stjepan Tafra iz Komiže, uz pomoć svih stanovnika pučinskog otoka Biševa, dizajnerice Maje Bošković te uz podršku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

 

img_1447

 

Otok Biševo je udaljeni pučinski otok koji je nekada brojio 500 stanovnika. Taj se broj u posljednjih 50-ak godina zbog masovnog iseljenja smanjio na 12 stalnih stanovnika. Tragove nekadašnjeg života pronalazimo u zaraslim vinogradima, maslinicima i suhozidima, te u staroj osnovnoj školi koju su Biševjori sami izgradili kako bi opismenili svoju djecu. No, sva neopipljiva nematerijalna kulturna baština kao što je način života starih Biševjora, stari obrti, običaji i dijalekt, pada u zaborav.

 

bisevo_island_artist_residency-055_1 bisevo_island_artist_residency-053_1

 

Otok se posljednjih godina sve više komercijalno iskorištava i nepovratno mijenja izgradnjom turističkih objekata. U tom procesu gubi dio svog kulturnog i prirodnog identiteta, sva pažnja posjetioca usmjerena je na svega nekoliko lokacija, dok nekorišteni putevi na otoku zarastaju. “Ideja za koloniju je nastala kao reakcija na ovaj proces, u želji da na otok dovedemo kreativne mlade ljude kojima ćemo prenijeti dijelić biševske tradicije i znanja, pokazati im otok i način života na otoku, a koji će zauzvrat biševski genius loci uz svoju interpretaciju uobličiti u umjetnička djela, te s izlaganjem tih djela na Biševu stvoriti kulturnu ponudu i dodanu vrijednost destinaciji. Otok se pokazao kao savršena lokacija za umjetničko stvaralaštvo, jer umjetnicima pruža izolaciju, mir, te inspiraciju iz suživota s prirodom. Suživot s prirodom jedan je od najbitnijih elemenata života na otoku, uz ekološku svijest i odgovornim raspolaganjem sa zalihama vode, koja je dragocjeni resurs na otoku koji nije spojen na vodovod, a na kojem rijetko pada kiša.”

 

bisevo_island_artist_residency-051_1 bisevo_island_artist_residency-037_1

 

Kolonija je prvi (i zasad jedini) put organizirana u ljeto 2017. godine, kad je na poziv organizatora na otok došlo 7 studenata 3., 4. i 5. godine Akademije likovnih umjetnosti (Diana Trohar, Sara Grubić, Agata Lučić, Vita Jončić, Ivan Barun, Filip Pilj, Josip Rončević) te freelance ilustratora (Valentina Barić i Zihai Liu). Oni su došli na otok o svom trošku te su sa sobom donijeli zalihe hrane i materijala za rad, a stanovnici Biševa su im osigurali smještaj, hranu, pitku vodu i vodiča po otoku. Umjetnici su bili smješteni u privatnoj kući Stjepana Tafre u uvali Porat te su kroz 7 dana planinarili i obilazili cijeli otok, učili o biljnom svijetu na otoku, skupljali materijale i pronalazili inspiraciju u prirodi, te stvarali umjetnička djela u maniri assemblagea. Ova vrsta stvaralaštva se pokazala i vrlo ekološki korisnom, pošto su umjetnici pri prikupljanju materijala očistili okoliš i plaže, a pronađenim starim predmetima udahnuli novi život. Od dodatnih aktivnosti na rezidenciji organizirana je jutarnja joga koju je vodila instruktorica joge i jedna od stalnih stanovnica na otoku, Lada Kraljević, te Ljetno Kino Biševo unutar kojeg su nekoliko večeri za redom projicirani filmovi na vanjski zid od rezidencijalne kuće, koje su dolazili gledati i drugi ljudi koji su u tom trenutku boravili na Biševu.

 

bisevo_island_artist_residency-036_1 bisevo_island_artist_residency-064_1

 

U sklopu rezidencije napravljena je izložba nastalih radova (uz tehničku podršku direktorice Nautičkog centra Komiža Brigite Fiamengo) u uvali Mezuporat, gdje su umjetnici izložili svoje radove pred više od 100.000 ljudi, koliko ih godišnje prođe kroz Mezuporat, na putu za poznatu Modru špilju. Izložba će trajati do kraja turističke sezone 2017., nakon čega će umjetnici donirati svoje radove otoku Biševu.

 

img_1328 img_1259

 

Ovakav oblik suradnje pokazao se plodonosnim za otok i lokalnu zajednicu jer je pridodao razvoju i popularizaciji ovog najdaljeg naseljenog otoka u Hrvatskoj, a mladim umjetnicima je pružio priliku izložiti svoje radove pred brojnom međunarodnom publikom. U planu je nastavak ovogodišnjeg programa s istim rezidentima i krajem 9. mjeseca, s temom izrade originalnog biševskog suvenira.

 

img_2351 img_2326 img_2310 img_2191

 

Dojmovi s rezidencije:

“Jako lijepa ideja, nadam se da će dati dobar primjer što turizam može biti kad se ne cilja samo na zgrtanje para. Mislim da bi turizam na našoj obali i otocima trebao biti na istoj valnoj duljini s prirodom, trebalo bi se osluškivati okruženje i njegova atmosfera, te na temelju toga osmisliti marketing… Da svako mjesto ima svoju dušu. A ne da se sve svodi na strane cajke i suhoparne beach barove i restorane. Odmoriti se moze na puno vise načina.
A što se tiče same rezidencije, otok je predivan i sve je bilo po mjeri. Dovoljno smo se opustili i odmorili, družili i radili. Znamo se s faksa pa je atmosfera bila opuštena i bilo nam je zabavno. Predivna priroda nam je kroz duge šetnje pružila inspiraciju, sunce i more su dali svoje i radovi su praktički nastali sami od sebe… Veselim se reprizi ove predivne rezidencije!”
Sara Grubić, 3. godina ALU

“Otok Biševo inspirirao je mene osobno, a mislim i da ostatak mojih kolega, svojom prirodnom ljepotom, a također i pričama njegovih mještana. Umjetnička kolonija na otoku bila je ispunjena raznim aktivnostima, istraživanjem samog krajolika, upotpunjena druženjem i stvaranjem unutar prekrasnog ambijenta. Nadam se da će Biševo, zajedno sa svojim stanovnicima, na neki način prkositi masovnom turizmu i svemu što to donosi i da će zadržati svoju netaknutu ljepotu i prirodu. Također, voljela bih da ovakvih sadržaja koji potiču i bude kreativnu energiju i entizijazam bude sve više, unutar neke nepoznate atmosfere i okoline, s obzirom da se iz toga može izroditi mnoštvo dobrih ideja i priča.”
Agata Lučić, 3. godina ALU

 

img_1774 img_1713 DCIM100GOPROGOPR2668. bisevo_island_artist_residency-028_1

 

Video zapis s rezidencije možete pogledati ovdje.

 

Više o rezidenciji pogledajte na facebook.com/BisevoIslandArtistResidency/ ili na službenoj stranici bisevoislandartistresidency.org

Fotografije: Stjepan Tafra

 

Izvor: vizkultura.hr