BIŠEVO – Biser pod zaštitom UNESCO-a

BIŠEVO – Biser pod zaštitom UNESCO-a

Objavio: Andrea Beader - 22.08.2021.

Od 2019. godine biševski biser dio je Geoparka Viški arhipelag pod zaštitom UNESCO-a, što bi donekle mogao biti zalog njegove budućnosti i održivog razvoja

.

Biševo (komiški čakavski: Bisovo, tal. Busi), biser arhipelaga nedaleko otoka Visa, poznat po svojoj Modroj špilji, Medvidinoj špilji, malom plavcu i pješčanim plažama. Površina mu iznosi oko 6 km2. Nalazi se 5 km jugozapadno od gradića Komiže, s kojim je tijekom čitave godine povezan brodskom linijom (prugom).

Na Biševu se nalaze 2 spomenika prirode. Modra špilja najatraktivniji je spomenik prirode na arhipelagu koji se odlikuje jedinstvenim svjetlosnim efektom koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Čovjek je utisnuo svoju brazdu na licu ovog otoka. Tako je i čuvena Modra špilja kao tipična dolomitsko-vapnenačka tvorevina svoj ulaz dobila zahvaljujući ljudskoj ruci.

Samo jednu milju dalje nalazi se Medvidina špilja, drugi spomenik prirode i najdulja polupotopljena špilja na Jadranu. Ukupne dužine 160 metara špilja je nekoć bila dom Sredozemne medvjedice koja je na malom žalu na samom kraju špilje legla i odgajala svoje mlade.

Po popisu iz 2001. godine otok je imao 19 stalnih stanovnika, od kojih je 8 starije od 65 godina. Još 1961. je na Biševu bilo 114 stanovnika. Prije Drugog svjetskog rata preko 200, koji su se preselili uglavnom u Komižu. Mnogi su i dalje ostali vezani za svoj otok na kojem obrađuju vinograde i maslinike, a ljeti uglavnom i borave na njemu. Danas ih na otoku ima svega 11.

Biševljani sigurno jako vole svoj otok, osobito kada se zna da ga u hladnijem dijelu godine mogu samo četiri puta tjedno napustiti. Do otoka s Komiže vodi izletnički brodić Sveti Silvestar. Staje na tri biševske lokacije, minijaturna naselja – Mezoporat, Salbunara i obični Porat.

Naime, državna linija “Sveti Silvester” četiri puta tjedno za Komižu polazi u 8 ujutro, a vraća se natrag u popodnevnim satima. Dakle, osim ako se ne snađete privatno, s Visa na Biševo ne možete državnom linijom bez da prespavate na otoku. A kada smo kod Komiže, Biševo je povijesno vezano uz taj drugi po veličini viški grad, a tako je i danas. Biševo je sastavni dio Grada Komiže.

 

Na poveznici pogledajte video Velimira Bešića i virtualno upoznajte Biševo, otok u kojeg ćete se zaljubiti na prvi pogled.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.