BIŠEVO: ”Akcija Biševo” i više je nego uspješna!

Objavio: Paula Bolfan - 24.09.2018.

Uvala Porat na otoku Biševu bila je posljednja dva dana kalendarskog ljeta vrlo živahna. Akcija Biševo nazvan je složenac cjelodnevnih i dijelom noćnih zbivanja u toj slikovitoj pješčanoj uvali.

Zamisao je bila na jednom mjestu okupiti sve one koji najaktivnije sudjeluju u sve češćim akcijama spašavanja turista, nautičara i ostalih na moru, otocima i priobalnom kopnu, a kako bi u neposrednom kontaktu i razgovoru odredili modele tješnje suradnje radi bolje spašavateljske efikasnosti. Akcija je uspjela.
.

Tako je i bilo..

U maloj uvali uskoro se bok uz bok nanizalo mnoštvo brodova koji se najčešće koriste u akcijama spašavanja, a usidrila se tamo i čuvena komiška falkuša, tradicionalni drveni brod, plovilo iznimne ljepote i maritimnih sposobnosti. Domaćini su za se one koji su potegli do dalekog Biševa u mjesnoj konobi priredili okrjepu uz brudet i fažol, te lokalne napitke, a onda su krenuli mahom konstuktivni razgovori o istaknutim akcijama spašavanja, te mogućim poboljšicama u budućim spašavanjima.

Od subotnjeg jutra su se u Komiži na Visu, pa potom u uvali Porat okupljali pripadnici HGSS.a, vatrogastva, Lučke kapetanije, Pomorske policije, tvrtke koja pruža na moru Emergensea, uz koordinaciju Pina Vojkovića, člana DVD Komiža, HGSS i EmergenSea, novinarke Karmen Šore, novinara Damira Višića,  uz logističku pomoć agencije ”Alternatura”, brojnih Komižana, Biševljana i mnogih koji su sudjelovali  u akcijama pokreta nazvanog ”Otoče volim te” pokrenutog na otoku Biševu nakon katastrofalnog ljetnog požara 2003. godine.
.

Tovareća mužika uvela je okupljene u ležerniji dio programa

Negdje u sumrak počeo je nešto ležerniji  program manifestacije Akcija Biševo. To je bilo svima jasno kada se karakterističnim udarcima u bubanj oglasilaTovareća mužika s Dugog otoka. Nakon što su prodefilirali cijelom uvalom, krenuo je program na pozornici ispod borova na plaži. Najprije je prikazan kratki filmić uz prisjećanje na Zorana Franičevića, novinara i aktivista koji je nakon dulje novinarske karijere preselio na otok Vis, u Komižu, pokrenuo otočni Nautic radio, ali i čitav lanac događaja koji je doveo do snažnijeg i plodonosnijeg međusobnog povezivanja, upoznavanja i suradnje između žitelja Hvara, Lastova, Visa, Brača i drugih hrvatskih otoka itd. Zoran je za zbližavanje otoka i otočana u kratko vrijeme učinio više nego li sve administracije u posljednji više desetljeća, složili su se mnogi.

A onda su se na pozornicu penjali nadahnuti komiški pjesnik Pepe Kalafot, pa je onda lucidni Boljanin Ivica Jakšić Puko izmolio satiričnu pseudomolitvu koja se ticala aktualnog turizma koji u posljednje vrijeme domicilnom stanovništvu nanosi više štete nego koristi.

Dakako, u nastavku legendarni Max Juričić i njegovo Ljetno kino, plus Žan Jakopač, Pavle Sviličić Svila, a u jednoj pjesmi i Željko Vukmirica.

Zabava je potrajala do kasno u noć, kako se to obično kaže u sličnim izvještajima.

__________
Izvor: Tris
Fotografija: Andrijano Nigoević.