Biciklom na put od 480 km sa staklenkom korčulanskog zraka za Slavonski Brod

Objavio: Pokret Otoka - 28.08.2017.

Korčulanska triatlonka i žena velikog srca, Maja Bonačić (Udruga “Oblačić”, Projekt Zaigrana pedala), danas je u 15:00 sati prelaskom graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu okončala put dugačak 480 kilometara koji je u samo tri dana prešla s – biciklom.  Naime, djeca predškolskog uzrasta Dječjeg vrtića “Anđeli čuvari” i Dječjeg vrtića “Korčula” izradili su staklenku (napunili je čistim, morskim, zrakom) koju je Maja Bonačić iz Udruge “Oblačić” nakon tri dana bicikliranja predala vilama iz Udruge “Vilinput”.

Maju su dočekali roditelji, djeca, bake, djedovi i ostali građani Slavonskog Broda kako bi zajedno otvorili staklenku čistoga zraka kako bi naša djeca na trenutak i simbolično udisala svježinu, zdravlje i suosjećanje svojih prijatelja s Otoka Korčule! Slika koja je danas odaslana s Korza šalje snažnu poruku kako je problem onečišćenog zraka problem naše djece koja nemaju zdravu budućnost. Ona su već sada bolesna.

– Puno mi znači što su nam prijatelji s Korčule poslali, jer nemamo puno čistog zraka.Šaljem im jedno veliko hvala i želim im da budu sretni, rekla je Tomislava Pali, djevojčica iz Slavonskog Broda.

 

– Cijeli ovaj put sam dobro podnijela, jer u formi sam i kada imate plemeniti cilj i bilo mi je drago biti dio ove prelijepe priče i što sam prenijela pozitivne poruke. Kada su prosvjedi, to se čuje, a meni je ideja bila napraviti afirmativnu priču.U ovoj staklenki je osim zraka i puno ljubavi4u društva, rekla je Maja Bonačić, triatlonka i psihologinja s otoka Korčule.

 

Dodajemo Majin tekst prije samog puta prema Slavonskom brodu:

Djeca Korčule žele da se čuje glas njihovih malih prijatelja iz Slavonskog Brod, da se netko već konačno pozabavi problemom zagađenosti zraka u njihovom gradu. Duboko se zamislite treba li pravo na čisti zrak biti određeno s geografskim mjestom rođenja unutar iste države? Nemaju li djeca rođena u Slavonskom Brodu i recimo djeca rođena na Korčuli jednaka ljudska prava? Djeca u Slavonskom Brodu i djeca na Korčuli misle da imaju! Ovo nije prosvjed. Ovo nije događaj protiv. Ovo je događaj ZAZa djecu i za život. Kada odrasli ne mogu ništaonda možda djeca mogu. Pokažimo im da mogu, dajmo im tu moć – napisala je pored ostalog Maja na svom blogu ‘3 u 1 mama’ u najavi ove humanitarne akcije.

 

Izvor: 035portal.hr