Barić: Zadarski otoci ne mogu imati isti indeks razvijenosti kao grad Zadar!

Objavio: Pokret Otoka - 21.08.2017.

PAMETNIJE O OTOCIMA.

Među ostalim riječ je i o kategorizaciji otoka jer primjerice, otok Molat ne može se tretirati isto kao centar kojem administrativno pripada, a to je Grad Zadar, ističe Barić.

Otočani žele da se u i Hrvatskoj implementiraju svi europski zakoni koji se odnose na otoke

Nakon što je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u ponedjeljak u Jelsi na otoku Hvaru, potvrdio donošenje novog Zakona o otocima u koji će biti uvrštene europske inicijative tzv. pametnih otoka radi novih poticaja razvoju hrvatskih otoka u široj strategiji regionalnog razvoja Hrvatske, prvi čovjek Otočnog sabora – Udruge za razvitak hrvatskih otoka Denis Barić rekao je, kako radna skupina intenzivno radi te da vjeruje kako će Nacrt prijedloga ovog Zakona o otocima biti završen do kraja ljeta.

Uvažiti specifičnosti otoka

– Za nas otočane, u cijeloj toj priči, svakako će biti vrlo važna nova kategorizacija otoka što znači da primjerice, zadarski otoci koji administrativno pripadaju Gradu Zadru ne mogu imati isti indeks kao Grad Zadar. Otok Molat će se tako, prema tom novom Zakonu, kategorizirati kao otok Molat sa svim svojim specifičnostima i problemima koji muče stanovništvo na tom otoku. Dakle, otoci i mjesta na njima ne mogu se kategorizirati kao centar kojemu pripadaju. Osim toga, kada su u pitanju gospodarstvenici i privrednici koji žive i rade na otocima, ni oni se također, ne mogu izjednačavati sa svojim kolegama na kopnu. Ukratko, s obzirom na to da je RH punopravna članica EU-a želimo samo da se i kod nas implementiraju svi zakoni koji se odnose na otoke i vrijede jedanko za sve zemlje članice – rekao je Denis Barić.

A, Otočni sabor je još u studenom prošle godine pozivao stanovnike svih hrvatskih otoka da se uključite u pripremu novog Zakona o otocima, čiji Nacrt priprema Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova jer dosadašnja provedba Zakona o otocima iz 1999. godine upućuje na to da zakonski okvir razvojne politike na hrvatskim otocima treba unaprijediti i prilagoditi novim okolnostima.

Na raspolaganju 80 milijuna eura

– Novi Zakon o otocima treba slijediti stajališta Rezolucije Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka kojom se Europska komisija poziva na izradu strateškog okvira i Programa za otoke EU te odgovarajućeg višegodišnjeg financijskog okvira. Novim zakonom ostvarit će se, dakle, potrebna sinergija sa zakonodavstvom EU i lakši pristup europskim strukturnim i investicijskim fondovima. Analitička podloga mora biti zasnovana na stručnim analizama, ali i na mišljenjima i stavovima otočana koji otočnu razvojnu politiku s jedne ili više strana osjećaju u svakodnevnom životu. Upravo zbog toga, mi smo i svim otočanima dali mogućnost još prošle godine da ispune anketni upitnik kojim se želi doznati i uvažiti stavove otočana i svih koji se bave otocima – naglasio je Barić dodajući kako im je namjera bila da u najvećoj mogućoj mjeri uvaže mišljenja o prednostima i nedostacima života na otoku, dosadašnjim postignućima Zakona o otocima i njegovim nedostacima, stanju na većim i manjim otocima, otočnim demografskim kretanjima i slično.

Premijer Plenković je prigodom posjeta Hvaru istaknuo i kako je Hrvatskoj, iz EU fondova na raspolaganju oko 80 milijuna eura za povezivanje otoka.

Izvor : zadarskilist.hr

Tagovi: