BALJENAC – Konzervatori najavljuju da će otočić kod Kaprija biti registriran kao kulturno dobro

Objavio: Paula Bolfan - 12.05.2018.

Mjesni odbor otoka Kaprija i Muzej grada Šibenika u subotu organiziraju zajedničku, vrlo neobičnu i zanimljivu radnu akciju: volonteri idu na otočić Baljenac srušiti na divlje naraslu šumicu od dvadesetak borova koji opasno prijete da obrastu cijeli otok.

Otočić Bavjenac kod Kaprija privlači brojne posjetitelje koje znima dalmatinska baština, a prošlo ljeto je čak ekipa Discovery Channela snimala dokumentarac o, kako ga zovu, ‘fingerprint islandu’. Sad je na red došlo čišćenje kako bi se otkrili zidovi od kamena, a za sve imaju dobar razlog. (Morski.hr)
.

A Baljenac je, sa svojom površinom od 140.262 četvorna metra (0,14 ha) i s 23 kilometra  suhozida, vjerojatno apsolutni prvak po iskrčenosti među malim jadranskim otocima.

Krčile su ga ruke kaprijskih težaka, a u malenim saćima sadili su vinovu lozu. Zato su se njegove fotografije našle u portofoliju Ive Pervana, kojim se, uz druge fotografije i tekstove obrazloženja Joška Belamarića i Joška Božanića, obratio UNESCO-u predlažući da hrvatske suhozide uvrste u svjetsku baštinu.

Što će od toga biti, još ne znamo, ali konzervatori najavljuju da će Baljenac biti registriran kao kulturno dobro (kulturni krajolik), i to vrlo skoro! – Kad oborimo taj “inicijalni” šumarak i možda još pokoji bor, svi će zidovi postati vidljivi iz zraka za što bolju snimku. Nadam se da će Baljenac ući u Registar kulturnih dobara pa bismo tada, kad ga država zaštiti, mogli tražiti novac za snimanje dronom i izradu trodimenzionalnog modela, što je vrlo značajno i atraktivno – rekao je za Slobodnu Dalmaciju inicijator akcije dr. Jadran Kale, etnolog.

.
I sad ono najvažnije: za subotnju akciju – organizatori traže pomoć volontera!

Što više ruku i motorki, to prije će biti uklonjen šumarak koji prijeti pokriti taj dragocjeni primjer suhozidne gradnje i truda težačkih ruku. Brod za Kaprije polazi u devet ujutro, a povratak na šibensku rivu je u 19.30. Kako nema nikakve sustavne potpore, dobrodošao je svaki volonter sa svojom motorkom, pa i sa – svojim sendvičem! Akcija nema društvenu potporu ni financiranje, pa proslava obavljenog posla ostaje za kasniji termin.

Nagrada će za sada biti poster otočića, odnosno fotografija kakav je bio prije dvije generacije, kad su se njegovi maleni vinogradi još obrađivali. Županija šibensko-kninska ima i svoj projekt o suhozidima, “Hereditas”, pa će im takav 3D model vjerojatno biti itekako zanimljiv. Poster Baljenca krasi, inače, vrata jedne profesorice etnologije na Sveučilištu u Jeruzalemu… Drvosječe – subota je dan za najatraktivniju radnu akciju ovoga proljeća u šibenskom arhipelagu. Bit će ovjekovječena!

Kao što su i stari baljenački vinogradi na ovoj fotografiji. Otočić je u potpunosti privatan i vlasnici su dali dopuštenje za ovu akciju. – Prenosi Slobodna Dalmacija

_________
Izvor: Slobodna Dalmacija
Fotografija: Vrulje wordpress

Tagovi: ,