Arheološko blago na Kornatima

Objavio: Pokret Otoka - 24.07.2017.

Kornate, današnji raj za nautičare, ljudi su nastanili prije više tisućljeća, o čemu svjedoče arheološki lokaliteti. Sustavna istraživanja na Tarcu otkrivaju i nove spoznaje o tisućljetnoj povijesti, a financiraju ih Nacionalni park Kornati, Ministarstvo kulture i Hrvatska zaklada za znanost – u sklopu projekta AdriaS.

Ostaci ranokršćanskog zdanja, uz crkvicu Gospe od Tarca iz 14. stoljeća – i pripadajuće mu bizantske utvrde Turete na brdu – bili su putokaz u tisućljetnu prošlost kornatskoga života. A svaka nova istraživačka kampanja – pomicala je spoznaje stoljećima unatrag. “Radi se vjerojatno o rimskoj vili koja se u kasnoantičko doba nastavila razvijati i prerasla u nešto što bi mogao biti jedan mali samostan”, kaže voditeljica arheoloških istraživanja na otoku Kornatu Irena Radić Ross.

Blago na Kornatima

Oni koji su odabrali Tarac za svoje prebivalište, pomno su birali. Polje s lokvom vode, brdo za obranu od napadača – sve je tu na dohvat ruke. No nisu Rimljani prvi nastanili Kornate. Podno utvrde Turete tragovi su života još od prapovijesti. Živjeli su tu još u 1. tisućljeću prije Krista – Liburni! Počivališta kasnoantičkih stanovnika i nakon tisućljeća i pol otkrivaju njihov zanatski rukopis – za gradnju grobnica koristili su kamene ploče, oblikovali ih i lijepili žbukom koju su nanosili rukama.

Bogata kornatska povijesna baština i uređeni lokalitet javnosti će biti predstavljeni 2020. – na 40. godišnjicu osnivanja Nacionalnog parka.

Komentar Pokreta otoka: Autor teksta kaže da na lokalitetu treba riješiti i temeljni njegov problem – a to je činjenica da se nalazi na posjedima u privatnom vlasništvu. Mi se pitamo da li je to zaista temeljni problem i može li se zajedno sa vlasnicima parcela iznaći rješenje koje ih ne bi “rješavalo” vlasništva već zajedno s njima kreiralo uređeni lokalitet? Vrijeme je za neke nove modele razvoja, zajedničkog stvaranja budućnosti. Blago je već tu.

Video prilog pogledajte na linku.

Izvor: magazin.hrt.hr