Argonauta s Murtera pridružila se kampanji “Promjeni klimatsku promjenu”

Objavio: Pokret Otoka - 19.11.2016.

Udruga Argonauta pridružila se kampanji “Promjeni klimatsku promjenu” sa svojim Otvorenim kvizom za djecu, mlade i odrasle u centru Murtera.

Akcija je provedena u subotu 12. studenog 2016. Tijekom akcije članovi Murterske eko-patrole potrudili su se da u kviz uključe svoje sumještane. Murterska Eko-patrola je grupa mladih koja aktivno sudjeluje u radionicama, izletima i akcijama povezanim s temama održivog razvoja, osobito zaštite okoliša, svake subote u jutarnjim satima. U radu s Eko-patrolom koriste se neformalne metode učenja. U aktivnosti ovog Otvorenog kviza upravo su članovi Eko-patrole postali mali lideri – vodeći svoju grupu zainteresiranih sumještana kroz kviz. Kviz su osmisle i vodile EVS volonterke Malgorzata Serwatka iz Poljske i Eva Lozano iz Španjolske uz potporu Sanje Tabori i Mariete Baričević, zaposlenica Argonaute.

Sudionici kviza bili su podjeljeni u grupe po temama: voda, energija i otpad. Timovi su imali set praktičnih zadataka koji su ih vodili do zadnjeg koraka – intervjuiranja mještana i prolaznika o njihovim stavovima prema klimatskim promjenama i dodjeljenoj temi.

Krajnji cilj svake grupe bio je izraditi poster o specifičnoj temi – te na zabavan i kreativan način naučiti nove činjenice i usvojiti ispravne stavove. Tijekom kviza kroz različite zadatke i pitalice sudionici su skupljali “rješenja” tj.odgovore koji su ih vodili dalje kroz ovu poučnu igru. Prvo su kroz zadatak grupe morale same dokučiti koja je njihova specifična tema – da li voda, energija ili otpad, a zatim su dobili lokacije idučih zadataka koje su bile skrivene u okolici: “Sljedeći zadatak skriven je pod palminim stablom.”  ili “Pažljivo pregledaj obalnu crtu.” I tako se aktivnost dalje razvijala.

Tim koji je imao specifičnu temu vode otkrio je koliku količinu vode koristimo u svakodnevnim aktivnostima i na koje ju načine možemo štedjeti. Tim “Energija” saznao je što su to “energetski vampiri tj. elektroničke naprave koje troše energiju i kada se ne koriste – kao što su kompjuteri na “stand by”-u ili punjači mobitela kada je mobitel već pun ali su još uključeni u struju. Sudionici su naučili da jednom kad znamo gdje nepotrebno odlazi energija možemo ju uštedjeti. Tim koji je imao temu otpada učio je kroz aktivnosti kviza o 3 održiva “R”: Reduce, Reuse and Recycle iliti Smanji, ponovo upotrebi i recikliraj!

Sudionici su osmislili pitanja koja će postaviti mještanima na koje naiđu – tako su  Murterini koje su našli po kafićima, restoranima, frizerskim salonima i u šetnji podjelili svoja iskustva i stavove. Također članovi Eko-patrole podijelili su i letke koje su sami izradili da bi promovirali odgovorno ponašanje spram okoliša u svojoj zajednici.

Na kraju su se timovi okupili skupa u veću grupu gdje su razmjenili informacije koje su saznali i raspravljali o problemu klimatskih promjena s točke gledišta teme koju je njihov tim imao. Razmjenili su iskustva i predložili konkretne akcije koje svaki pojedinac može poduzeti da bismo smanjili utjecaj klimatski promjena na naš planet.

 

Izvor: Udruga Argonauta