OD APPLE-A I IKEE PA SVE DO MCDONALD’SA: Mnogobrojne tvrtke odlučile su smanjiti svoj ekološki otisak!

Objavio: Paula Bolfan - 08.01.2019.

Vrijeme je za dobre vijesti: Korporacije kao što su Lego, Apple, Ikea, Levi’s, H&M, PepsiCo i stotine drugih okreću se prema održivosti i već su započele svoje održive planove!

Iako nam politička situacija ne ulijeva preveliku sigurnost da ćemo se zaustaviti prije nego se strmoglavimo u ekološku katastrofu, ljudi vrše snažan pritisak na korporacije i tvrtke da ubrzaju svoj korak ka očuvanju planete.  Začudo, mnoge su od njih poslušale.

.
Mnogi su rekli ‘NE’ jednokratnoj plastici!

Inspiriran pritiskom široke koalicije aktivističkih skupina, Starbucks je do 2020. obećao postupno ukinuti uporabu jednokratnih plastičnih slamki. Drugi veliki igrači kao što su American Airlines i McDonald’s daju slične pomake, a McDonald’s i Starbucks odlučili su da će zajednički razviti šalicu za kavu koja se može kompostirati.

Zaklada Ellen MacArthur pokrenula je zajednički ”zavjet održivosti” u kojem sudjeluje 250 različitih organizacija. Među njima ćemo pronaći i brendove kao što su H&M, PepsiCo i Unilever, ali i Svjetski ekonomski forum te 40 akademskih institucija…  Svi  zajedno radit će na razvoju kružnog gospodarstva za plastiku!

Njihov je cilj odmaknuti se od plastike kad njeno korištenje nije nužno i osigurati da se sve što se koristi i reciklira. Do 2025.  žele da sva plastična ambalaža bude ponovno upotrebljiva i da se može reciklirati ili kompostirati, a ne da završava u oceanima ili na odlagalištima gdje šteti okolišu.
.

izvor: unalozmen/iStock

.
Nekoliko je tvrtki već počelo kreativno reciklirati plastiku!

‘NextWave’ partnerstvo je tvrtke Dell i Zaklade Lonely Whale kojom potiču tvrtke da prikupljaju oceansku plastiku i pretvore je u proizvode.

Na primjer, HP proizvodi spremnike s tintom od plastike prikupljene u Port-au-Princeu na Haitiju, a Ikea će ove godine započeti izradu prototipa proizvoda izrađenih od plastičnog otpada iz oceana.

Tvrtka Everlane svojom je ReNew kolekcijom počela prenamjenom plastike te se obvezala da će do 2021. godine eliminirati novu plastiku iz čitavog opskrbnog lanca! Zbirka sadrži majice i torbe izrađene od boca prikupljenih u nacionalnim parkovima, a svoje su popularne ThermoBall jakne počeli proizvoditi od recikliranih plastičnih boca.

Nekoliko tvrtki, uključujući Thread i Repreve, izrađuju proizvode od plastičnih niti i tkanine i nude partnerstvo svim tvrtkama koje se bave odjećom, a koje su zainteresirane za integraciju reciklirane plastike u svoju robu.
.

Slikovni rezultat za everlane

izvor: chartio.com

.
Plastika je samo jedan aspekt ekološke štete koju tvrtke pokušavaju ublažiti

U dijelovima tek razvijajućeg svijeta prakse krčenja šuma i uzgoja monokultura izazvale su pustoš lokalnih sredina. Uvidjevši to određene su tvrtke započele ponovnu izgradnju ekosustava.

Tvrtka Lush (proizvođač prirodne kozmetike) pokrenula je program u Gvatemali kojom želi potaknuti ponovni uzgoj prirodnih kultura koje koristi u svojim proizvodima, poput vanilije i avokada. Financiranjem poljoprivrednika za ponovno uvođenje tih usjeva Lush želi pomoći u smanjivanju štete nastale dugogodišnjim krčenjem šuma zbog plantaži palminog ulja koja isušuju tlo od hranjivih tvari.

Annie’s (tvrtka za proizvodnju organske hrane) kupuje pšenicu s farme u Montani koja koristi regenerativne poljoprivredne prakse – metodu sadnje i korištenja zemljišta koje obnavljaju zemlju i u njoj izoliraju ugljik. (Prošle je godine koalicija brendova kao što su Dr. Bronner’s i Patagonia’ razvila certifikat za regenerativnu poljoprivredu).

U možda najvećoj inicijativi za obnovu okoliša ove godine, Apple ulaže u masovnu inicijativu u Kolumbiji kojom će obnoviti i zaštititi šumu mangrova na području od 27.000 hektara. Mangrov je jedna od najučinkovitijih vrsta usisavača ugljika na planetu.
.

Slikovni rezultat za apple columbia investment in nature

Šuma mangrova – izvor: Greenmatters

.
Tvrtke za održivost: Pokušaj smanjenja emisije ugljika

Brojne su tvrtke za isporuku (uključujući UPS i FedEx) počele raditi na prelasku svoje flote na električna vozila, a UPS testira i isporuke putem e-bicikala. Ikea se također prebacuje na vozila za isporuku bez emisija CO2.

Na širem planu, Apple radi s nizom komunalnih službi kako bi povećao proizvodnju energije od sunca i vjetra, a u vlastitim objektima već radi na 100% zelenoj energiji. Također su uvjerili i brojne tvrtke s kojima u surađuju da se započnu proces prebacivanja na čistu energiju i tako postavili važan presedan u borbi tehnološke industrije s energetskim zahtjevima svojih podatkovnih centara i masivnim otiscima.

I Levi’s ima hrabre planove: do 2025. tvrtka će biti opremljena 100% -tnom obnovljivom energijom u vlastitim objektima, a u istim će zgradama smanjiti emisiju CO2  za 90%, u usporedbi s emisijom u 2016. godini. Levi’s također želi smanjiti emisije CO2 za 40% duž cijelog opskrbnog lanca, što ni jedna druga tvrtka dosad nije pokušala učiniti.
.

Slikovni rezultat za levi's protecting nature

izvor: levistrauss.com

.
To bi moglo imati globalni učinak jer bi na taj način dokazali industriji odjeće da primjenom njihove tehnike mogu u potpunosti ukloniti svoj ekološki otisak.

Levi’s savjeti za očuvanje planeta Zemlje

.
LEGO planira do 2030. godine većinu svojih proizvoda izrađivati od šećerne trske

Danski proizvođač igračaka LEGO postavio je visoke ambicije programa održivosti: do 2030. godine tvrtka namjerava većinu svojih proizvoda i ambalažu proizvoditi koristeći ekološki prihvatljive materijale ili reciklirane izvore. 2018. godine napravili su prvi korak prema spomenutim ciljevima uvođenjem plastičnih blokova od biljnih materijala – u obliku biljaka.

Tvrtka je najavila uvođenje održivih kockica u ožujku, a već od 1. kolovoza proizvodi su bili dostupni korisnicima u odabranim zemljama.
.
Novi LEGO blokovi su 98% polietilen, izrađeni od šećerne trske.

Upotreba plastike šećerne trske u skladu je sa smjernicama LEGO partnera World Wildlife Fund (WWF), ali LEGO blokovi još uvijek nisu biorazgradivi.

“U LEGO grupi želimo pozitivno utjecati na svijet oko nas i radimo na tome tako što planiramo napraviti sjajne proizvode za djecu koji koriste održive materijale”, rekao je Tim Brooks, potpredsjednik Odjela za okolišnu odgovornost u LEGO grupi.

.
Ako neće vlade, tvrtke će!

Iako su nam za zaustavljanje klimatskih promjena potrebne  nacionalne i sustavne promjene,  tvrtke itekako mogu napraviti razliku. Naravno da to nije potpuna slika održivosti u privatnom sektoru, ali bi svakako trebala biti razlog za optimizam. Možda će tvrtke ovim putem pokazati svima kako se to radi i možda svijet krene u pozitivnom smjeru.

Na nama je da ih podupiremo, pratimo i djelujemo, premda to značilo da ćemo samo podijeliti s prijateljima primjere dobre prakse. Možda nekad dođe i do vladajućih.

__________
Autorica: Paula Bolfan
Izvor: Fastcompany.com , Businessinsider.com
Naslovna fotografijalevistrauss.com