ADRIATIC PLASTIC CHALLENGE – Policy dijalog o plastici u moru održat će se u Studetskom centru Zagreb (05.06.2018.)

Objavio: Paula Bolfan - 03.06.2018.

U Utorak, 5. lipnja 2018. godine, od 10 do 13h, održat će se policy dijalog s temom ” Mikro ili makro – plastika u moru je problem”. Lokacija na kojoj će se dijalog je održati je Stablo znanja (Studentski centar, Savska cesta 25, Zagreb). Dijalog je otvoren za javnost i svi su pozvani!

More plastike ili plastično more? I jedno i drugo, a ne događa se nekom drugom na nekom dalekom mjestu već je i na našem kućnom pragu, u Jadranskom moru. Svake minute jedan kamion pun plastike završi u moru zbog naših navika i obrazaca ponašanja, proizvodnje i potrošnje. I ostaje tamo stotinama godina. Do 2050 godine u moru bi moglo biti više plastike nego riba.

Da bi zaustavili sadašnji trend, moramo zaustaviti daljnji dotok plastike u mora i oceane, a kako, pokušat ćemo odgovoriti zajedno u dijalogu na koji Vas pozivamo.

Policy dijalog – panel u organizaciji udruge Terra Hub i uz podršku veleposlanstva Švedske će se održati 5. lipnja, u prostoru Stabla znanja Studentskog centra u Zagrebu, Savska cesta 25, 1. kat glavne zgrade, od 10 – 13 sati, u dva dijela s pauzom za kavu.
.

Zašto policy dijalog – panel?

Tema je kompleksna i obuhvaća više različitih aspekata problema zagađenja mora plastikom.
Ono što nam je svima zajedničko je problem s plastikom u moru koji imamo bez obzira čime se bavimo i koja je naša uloga u životnom ciklusu plastike. Ključna pitanja za panel:

  • Gdje smo sada?
  • Što je moguće napraviti?
  • Oko čega se moguće dogovoriti i zajedno djelovati u istom smjeru?

Na panelu ćemo imati predstavnike i predstavnice više različitih sektora koji često nisu u suglasju, no ovoga puta na panelu ne želimo imati sukobljene strane koje jedna drugoj predbacuju što jesu, nisu ili bi trebale napraviti, već konstruktivan dijalog o situaciji gdje smo sada i gdje želimo biti kroz neko vrijeme.

Panel ćemo održati u dva dijela, prvi dio bit će na engleskom jeziku i započeti s uvodnim predavanje Dr.sc. Anna Kärrman, Associate Professor s ÖREBRO UNIVERSITY Sweden, MTM Research Centre, School of Science and Technology

___________
IzvorTerra Hub / Dijalog: Mikro ili makro – plastika u moru je problem
Fotografija: Terra Hub Croatia