Adriatic Plastic Challenge 2018. – Kako zaustaviti daljnji tok plastičnog otpada u Jadran?

Objavio: Paula Bolfan - 02.05.2018.

Izazov prirode: Adriatic Plastic Challenge 2018 by Terra Hub Croatia

ŠTO?

Adriatic Plastic Challenge je timsko natjecanje koje završava dvodnevnim hackathonom koji smo nazvali NO Plastic Sprint. A počinje uskoro, nizom informativno-edukativnih aktivnosti i događanja u Zagrebu, Poreču i Puli, koje smo pripremili za vas zajedno s aMORE festivalom moru.
.

ZAŠTO?

Želimo podići svijest ljudi o problemu plastike u moru i promovirati odgovorno ponašanje na više razina – u vladi i javnom sektoru, kod poslovnog sektora te kod svih pojedinaca, građana i potrošača. Zato što želimo vidjeti stvarnu promjenu! Ne želimo plastični Jadran.
.

KAKO?

Tražimo inovativna rješenja problema gomilanja plastičnog otpada u moru. Rješenja koja će djelovati bolje i brže od normalnog. Ili koja će ubrzati nastajanje potpuno novih modela. Ili koja će dramatičnim skokom promijeniti način kako nešto sada radimo ili zamišljamo mogućim.
.

OD KUDA SAD TO?

Zato što GOTOVO SVAKI komad plastike ikad proizveden u svijetu još uvijek postoji. Manje od 5% proizvedene plastike se reciklira. Većina otpadne plastike završi u moru. Dolazi s kopna. Zbog naših navika i obrazaca ponašanja, proizvodnje i potrošnje. Želimo potaći i omogućiti STVARNU promjenu.
.

GDJE I KAKO?

Natjecanje će početi javnim pozivom upućenom svima koji imaju volju, znanje, ideju i strast za rješavanje problema i očuvanje mora. Svi će biti pozvani da sudjeluju u Adriatic Plastic Challenge hackathonu.
.

KADA?

Pratite našu web-stranicu i društvene mreže. KUHAMO detalje, nagrade, poticaje, akceleratore, inkubatore… Bit će uzbudljivo!

Želimo okupiti sve važne dionike i partnere poput javnosti, udruženja, medija, vladinog i civilnog sektora, proizvodnog i prodajno-distribucijskog poslovnog sektora, stručnjake, istraživače… u kolaborativnu platformu sa ciljem zajedničkog pronalaska održivih i inovativnih rješenja.
.

ŽELIMO VIDJETI STVARNU PROMJENU.

Za početak, radimo zajedno s aMORE festivalom moru, uz seriju događanja, radionica, izložbi, predavanja, dijaloga, filmskih projekcija i kvizova sa ciljem podizanja svijesti javnosti o problemu.

Za NO Plastic Sprint natjecanje još okupljamo sredstva i partnere. Krenite i Vi s nama, zajedno u more izazova! U svibnju, lipnju i srpnju 2018. u Zagrebu, Poreču i Puli.

I još jednom ZAŠTO?

Zato što želimo vidjeti STVARNU promjenu.

__________
Izvor: Terra Hub Croatia
Fotografija: Terra Hub Croatia