DUGI OTOK – 58. Saljske Užance

Objavio: Pokret Otoka - 10.08.2017.

Jedna od najboljih ljetnih fešti na Jadranu jesu Saljske užance u Salima na Dugom otoku, gdje možete vidjeti i uživati u jedinstvenoj Tovarećoj mužiki.

I pjesma kaže kako svako malo misto na Jadranu svoju feštu ima, no Saljske užance koje se u tjednu prije Vele Gospe, od 11. do 13. kolovoza održavaju u Sali na Dugome otoku, sasvim su drugi par rukava kada se radi o feštama.

Ono što Sali čini posebnim ne samo u Hrvatskoj, već i na Mediteranu, jest nastup jedinstvene Tovareće mužike. Njezini članovi kroz tri dana prolaze selom, stvarajući glazbu na volovskim rogovima, uz performans duboko ukorijenjen u tradiciji, običajima i nekim prošlim vremenima.

Tovareća mužika zapravo je plod dugotrajne tradicije sadržane u običajima, predajama i legendama otočana te se sama prirodno uronila u tradiciju i postala legenda mjesta Sali, potičući svojim nastupima obnovu napuštenih običaja. Zbog svih tih činjenica možemo zaključiti da je ona postojala u Salima oduvijek, ali je institucionirana davne 1959. godine.

Po završetku utrke slijedi dodjela prigodnih nagrada za najbržeg tovara (npr. pršut), kao i za najtrišćenijeg (najljenijeg) tovara, onoga koji je zadnji došao na cilj. Za svoj pothvat najljeniji tovar i njegov vlasnik dobivaju zasluženo priznanje – diplomu.

Nakon trke slijedi posljednji nastup Tovareće mužike, koji završava kupanjem svirača u

saljskom portu. U večernjim satima slijedi zabava za sve posjetitelje.

Sve počinje u srijedu, kada Saljani odlaze u Zadar i pozivaju Zadrane i njihove goste u Sali. U četvrtak se otvara fešta, a petak je rezerviran za ribarsku noć, dok se subotom u uvali Dumboka ukrašavaju barke i tako ukrašene vraćaju u saljski porat. Tijekom svih dana Tovareća mužika nastupa u mjestu predstavljajući svoju jedinstvenu muziku Saljanima i njihovim gostima.

Poseban doživljaj je Budnica, koju Mužika izvodi u nedjelju ujutro, a koja odjekuje uspavanim selom te budi i zadnje spavače.

Program užanci : www.facebook.com/events

P.S.: Dodatna brodska linija “Plavi val” bit će u subotu 12.kolovoza iz Zadra za Sali u 19:00h s donje rive.

IZVOR : Tekst i Foto :  ezadar.rtl.hr