5 kristalnih čarobnica otoka Mljeta

Objavio: Pokret Otoka - 08.02.2017.

Predivni otok Mljet, osmi po veličini hrvatski otok, smješten je na samom jugu Jadrana u blizini Dubrovnika i Pelješca. Posebno lijep i dragocjen je i zbog najstarijeg nacionalnog parka u cijelom Mediteranu.  Naime, Nacionalni park Mljet zauzima sjeverozapadnu trećinu otoka, a status nacionalnog parka  područje je dobilo zbog izuzetne kulturno-povijesne baštine,  ali i zbog njegovih ‘slanih’ jezera, bujnog biljnog svijeta i jedinstvenog  panoramskog  izgleda razvedenih obala, klifova, hridina…

Mljet je  osim toga poznati po fascinantno lijepim plažama bilo da se radi o onima u neposrednoj blizini pitoresknih otočnih mjesta ili o skrivenim uvalama do kojih se može doći samo brodicama. Mi vam otkrivamo samo djelić ovog otočkog raja i donosimo top  5  ljepotica otoka Mljeta na kojima bismo i sami rado potražili osvježenje.

1.Sutmiholjska

Na otvorenoj strani mora nalazi se prekrasna šljunčana Sutmiholjska plaža koju kao i sve otočne plaže krasi kristalno čisto more. Tu vlada mir i tišina – netaknuta priroda. Ne propustite kupanje u rano jutro kad kristalno čisto more obasjaju prve zrake sunca.

2.Saplunara

Oduševljavaju i pješčane plaže na južnoj strani otoka, poput Saplunare i Blaca. Pješčane plaže Saplunare dijele se na Veliku i Malu Saplunaru.

3. Plaža Blace (Limuni)

Plaža Blace je plaža koja se nalazi na jugoistočnom dijelu otoka Mljeta, a od mjesta Saplunara udaljena je svega 20-ak minuta hoda. Duga je gotovo jedan kilometar, okrenuta prema otvorenom moru, a  zaštićena je niskim stijenama. Jedan od načina za posjetiti ovu čarobnmo lijepu plažu je čamcem iz susjedne Saplunare. Naime, ulaz u tu predivnu lagunu dubok je samo 1 metar tako da nije moguće prići brodom.

4. Mali most

Kanal dug  30 metara i dubok  do 0,5 metara, koji spaja Malo i Veliko jezero,  zove se Mali most. Smješten u Nacionalnom parku ujedno je i jedno od najposjećenijih mjesta na otoku Mljetu. Veliko i Malo jezero su prirodni fenomen nacionalnog parka Mljet.

5. Odisejeva špilja U središnjem južnom dijelu mljetske obale nalazi se geomorfološki fenomen Jama (Odisejeva špilja) –koja gledajući s mora izgleda kao velika rupa u zemlji. Dno spilje ispunjeno je morem. Ulazak s morske strane je širok 4 do 5 metara, a iznad razine mora samo 1 do 1,5 metar. Dubina mora u tunelu špilje je 8 do 10 metara,  a sam tunel dugačak je oko 20 metara. Pristup s kopna je moguć preko vrlo strmih improviziranih stuba. Mjesto je to na kojem je prema legendi Odisej doživio brodolom te je doplivao do špilje gdje se sklonio. Sedam godina je s tugom i nostalgijom za domom i Penelopom gledao u pučinu, a prelijepa nimfa Kalipso, kći boga Posejdona, još tužnije zaljubljeno gledala u njega.

Na cijelom otoku ima puno malih uvalica i jedinstvenih skrovitih mjesta za kupanje gdje svatko može pronaći svoj intimni jedinstveni kutak.

FOTO: Unimedia, Boris Jović i TZ općine Mljet

Izvor: kamonaizlet.hr