MURTER – Načelnik Općine Tisno ima rješenje za upravljanje pomorskim dobrom?

Objavio: Pokret Otoka - 02.12.2017.

Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno svjestan je nereda koji vlada na pomorskom dobru u njegovoj županiji te je odlučio predložiti nadležnima u Šibensko kninskoj županiji model rješavanja naplate vezova i sridrenja koje vidi kao veliki problem i nepotreban gubitak potencijalnih prihoda.

Očito ni Tisno nisu mimoišli problemi s koncesijama na pomorskom dobru, a što predlaže načelnik saznajte iz njegovog priopćenja:

“S obzirom da je Šibensko-kninska županija jedna od najlošijih priobalnih županija u vezi naplate vezova te uvođenja reda u prostor pomorskog dobra, prije nekoliko godina pokrenuo sam inicijativu za osnivanje više lučkih uprava na području Šibensko-kninske županije. Tada su se na županijskog skupštini mogli čuti argumenti koji su bili sve samo ne stručni i opravdani.

Općine i gradovi na području naše županije ne mogu kvalitetno raspolagati pomorskim dobrom, naročito komunalnim vezovima, što stvara nered u prostoru i propuštanje naplate korištenja vezova. Osim nemogućnosti naplate vezova bez potkoncesija  još veći problem su i sidrišta  za koje se ne izdaju koncesije ili su izdavane u minimalnom broju pa je doslovno i vez i sidrište na većem djelu mora naše županije u potpunosti besplatan.

Zbog ovakve situacije JLS na području naše županije ne ubiru niti deset posto prihoda s te osnove koje bi mogli ostvariti da su uvjeti drugačiji.

Predlažem Šibensko-kninskog županiji da razmotri osnivanje nekoliko područnih županijskih lučkih uprava po uzoru na Primorsko-goransku i Splitsko-dalmatinsku županiju na području  JLS koje za to imaju interes.

Otok Murter jedan je od čistih primjera propuštanja evidencije i naplate  vezova ili sidrišta obzirom da u statistici Lučke uprave Šibensko-kninske županije nema evidentirano niti jedno uplovljavanje niti sidrenje brodova.

Ovaj suludi, nakaradni sustav upravljanja pomorskim dobrom u Republici Hrvatskoj jednostavno nije dobar te još jednom pozivam Šibensko-kninsku županiju da razmotri mogućnost  osnivanja područnih lučkih uprava u suradnji s JLS koje pokažu interes za ovakvu suradnju, a sve s ciljem povećanja prihoda i uvođenja reda na pomorskom dobru.”

Foto: Šibenik News

IZVOR : radio sibenik