HVAR – Sportsko penjačka škola za otočane

Objavio: Pokret Otoka - 10.11.2017.

PD Hvar u suradnji s inicijativom HvarClimbing (www.hvarclimbing.com), organizira prvu školu sportskog penjanja za otočane. Škola će se voditi po certificiranom programu Hrvatskog planinarskog saveza, a svaki polaznik naučiti će biti samostalan u sportskom penjanju i siguran u penjačkim usponima. Sportsko penjanje je novi olimpijski sport, izrazito popularan na Hvaru zbog velikog broja od preko 300 uređenih smjerova u stijenama po cijelom otoku. Radi se o sigurnom sportu, koji aktivira sve mišićne skupine, ali i koncentraciju penjača. Sport je sve popularniji u svijetu, a dvorane za trening otvaraju se u svakom manjem i većem gradu. Primjerice, u Splitu postoji 5 dvorana za vježbanje. Mi na otoku imamo sreću da su nam dvorane sekundarno potrebne, jer je otok sunčan većinu godine, a smjerova imamo u izobilju. Ipak, za penjanje u prirodnoj stijeni, potrebno je naučiti ponešto o sigurnosti i zato organiziramo školu za otočane. Želja nam je popularizirati ovaj sport na Hvaru da bi u našim stijenama blagovao i domaći svit, a ne samo brojni turisti koji u njima provode dobar dio godine. Vjerujemo da ste, primjerice, vidjeli auta parkirana na zavoju iza Milne kod prostora Pandolovice. Bacite ponekad oko i pogledajte penjače kako vise u liticama poviše maslinika.

Termin i trajanje ?
Škola će se održati u intentizvnom programu u trajanju od 7 dana, koji će uključivati aktivnosti svaki dan. Dio aktivnosti biti će teorijskog tipa i održati će se u prostorima u gradu Hvaru, ali veći dio održavati će se u poludnevnim izletima na stijene na otoku. Termin će biti proljetni, prije početka turističke sezone.

Tko se može prijaviti ?
Sve fizički zdrave osobe:
– Od 16 godina uz pisanu suglasnost roditelja
– Od 18 godina bez dodatnih suglasnosti

Kakve fizičke spreme moram biti ?
Penjanje je fizički zahtjevan sport, ali snaga se može izgraditi nakon što se nauče tehnike sigurnosti. Dosadašnja iskustva sa školi penjanja kažu da ponekad fizički slabije osobe iznenade one fizički jače. Izgled vara, a ljudi se podcijene. Podjednako je zastupljen kod muškaraca i žena.

Cijena škole ?
Cijena škole biti će popularna, s idejom populariziranja sporta. Još ćemo javiti detalje kada vidimo koliko zainteresiranih ima. Svi zainteresirani moći će rezervirati svojom mjesto plaćanjem avansa.

Ostali troškovi ?
Polaznici će u startu dobiti opremu na korištenje u suradnji s jednim zagrebačkim sportsko-penjačkim klubom. Poželjno je da polaznici kupe svoje penjačke tenisice (tzv. “penjačice”), koje koštaju oko 450 kn, ali nije nužno.
Dolazak na penjališta na Hvaru biti će o trošku polaznika pa računajte koju kunu za gorivo do Milne, Sv. Nedilje.

Kontakt:
e-mail: roko@hvarclimbing.com
Mob: +385 91 136 60 11

Eto, svi zainteresirani, prijavite se
Vaše PD Hvar

 

Izvor: FB Planinarsko društvo Hvar