KORČULA – Lanterna je upaljena

Objavio: Pokret Otoka - 04.11.2017.

U četvrtak, 02.11.2017  je u prepunoj galeriji Centra za kulturu Vela Luka predstavljen prvi broj časopisa za kulturu Lanterna. Časopis vrhunskog dizajna je predstavio ugledni novinar i urednik na Radio Splitu Goran Pelaić. Večer je vodio arhivist Tonko Barčot, predsjednik Udruge Lanterna. Komunikologinja Marija  Barčot čitala je prigodne stihove uz pratnju na gitari gosp. Vinka Barčota.

Uvodnu riječ dao je dr.sc. Dinko Radić, urednik časopisa Lanterna istakao je da su pokretanjem Lanterne željeli potaknuti postavljanje pitanja i nuđenje odgovora iz sfere kulturnih pa i općenito društvenih događaja. Naglasio je važnost njegovanja kulture na otoku i istinskih vrijednosti  pozicionirajući Korčulu kao važnu točku na karti Mediterana. Predstavljanje prvog broja časopisa ujedno je i poziv svima zainteresiranima da sudjeluju u stvaranju novog broja časopisa Lanterna čiji je cilj biti ne samo časopis Vele luke, već časopis Korčule.

Rada Dragojević Ćosović

OKVIR

Prilozi u prvom broju Lanterne započinju prikazom mlađe kamenodobnog arheološkog nalazišta Lokvica na Blatskom polju, autora Dinka Radića, Andrea Živko je autorica rada Hrvatsko ribarsko nazivlje – prilog za prikupljanje, a Petra Žuvela u radu Rep repica, kako to drugi dio naslova kaže, piše o jednom luškom svadbenom običaju. Još jednom o barbinim postolima, etnografski je prikaz Blata na prijelazu 19. u 20 stoljeće, autora Frana Petkovića, a na Ernesta Furlani i ”Atelier Ossiak”, odnosno na početak fotografije na Korčuli podsjeća nas Tonko Barčot. Memoriju o industrijskoj baštini Vele Luke nastoje osvijestiti i sačuvati Marija Borovičkić i Lea Vene, a Živan Filipi nas uvodi u svijet stihova Ive Miroševića – Barcosa. Autor dizajna je Dino Cetinić.

Osim priloga ovaj broj časopisa je koncipiran tako da ima rubrike: osvrti, intervju, fotografija i prikazi u kojima se više autora osvrće na aktualna kulturna i društvena događanja, na stanje našeg prostora, ali i našeg duha pa na taj način Lanterna čini svojevrstan presjek recentnih događanja na zapadnom dijelu, a nadamo se u budućnosti i na čitavom otoku Korčuli.

Dizajnom, formatom, duljinom priloga i odabirom tema Lanterna nastoji napraviti barem mali iskorak prema suvremenosti i popuniti sve veću prazninu u kulturnom životu otočana, posebno u vremenu nakon turističke sezone. Predstavljanje Lanterne biti će ujedno i prigoda za razgovor o njenom budućem konceptu, ali ujedno i poziv na suradnju svim zainteresiranim autorima.

Autori: Udruga Lanterna  i Centar za kulturu Vela Luka

FOTO: Udruga Lanterna