MURTER – ‘Rediviva Kurnata’: Predstavljen projekt vrijedan 58 milijuna kuna

Objavio: Pokret Otoka - 26.10.2017.

Projekt “Rediviva Kurnata: Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u Nacionalnom parku Kornati” koji je 5. listopada, godinu dana nakon pokretanja inicijative, dobio sve potrebne potvrde za provođenje, dana 16.10. 2017  je službeno predstavljen na tiskovnoj konferenciji u Murteru.

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Kornati, Josip Zanze, istaknuo je da je projekt vrijedan gotovo 58 milijuna kuna, od čega će 85 posto biti financirano besprovatnim sredstvima Europske unije.

– Aktivnosti unutar projekta baziraju se na tri osnovne kategorije. Prva je rekonstrukcija ili izgradnja posjetiteljske infrastrukture, druga je edukacija i interpretacije, a treća kategorija je promocija i marketing. Opći cilj, dakle, cijelog programa je održivo korištenje prirodne baštine Nacionalnog parka Kornati, a misli se na prostor koji plošno zauzima Park, dok je specifičan cilj povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te uspostava boljeg upravljanja – rekao je ravnatelj Zanze.

S predstavljanja /foto TRIS/G. Šimac)

Značaj projekta “Rediviva Kurnata” za lokalnu zajednicu istaknuo je i Toni Turčinov, načelnik Općine Murter-Kornati.

– Kroz ovaj projekt zaposlit ćemo preko dvadeset novih ljudi. To je najvažnije, da domaći ljudi dobivaju poslove, jer znamo da imamo puno studenata koje stipendiramo i želimo da se oni vrate i rade u našem kraju. Naše najveće blago na terotorij i naša neuništena baština, ostavština naših djedova i mi to moramo čuvati kroz ovakve projekte – istaknuo je Turčinov.

Načelnik Općine Tisno, Ivan Klarin, rekao je da se radi o jednom od najvećih projekata na otoku Murtetu koji je financiran europskim novcem.

– Ovaj projekt ne samo da će turistički i gospodarski oživjeti Nacionalni park Kornati, a time i otok Murter, ja bih naglasak svakako stavio i na očuvanje prirodne baštine. Jer svega ovoga ne bi bilo da prošle generacije nisu za nas čuvale prirodu na Kornatima. Nadam se da će s se s ovim projektom takva praksa nastaviti jer, na kraju krajeva, to je odgovornost svih nas – rekao je Klarin.

Trajanje projekta “Rediviva Kurnata” je do prosinca 2021. godine.

S predstavljanja /foto TRIS/G. Šimac)
IZVOR : tris

Naslovna fotografija : Općina Tisno