Imam Pravo Jesti Zdravo

Objavio: Pokret Otoka - 18.10.2017.

PROJEKT EKOBIZ DOBIO NAGRADU REGIOSTARS 2017 ZA NAJBOLJI PROJEKT U EUROPSKOJ UNIJI U KATEGORIJI EDUKACIJE I TRENINGA

U velikoj dvorani Splitsko-dalmatinske županije jučer je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen značaj dodijeljenje nagrade RegioStars 2017., a koja se godišnje dodjeljuje na razini Europske unije za najinovativnije i najinspirativnije projekte financirane iz EU sredstava.

Projekt EkoBiz – poticanje poduzetništva mladih u sektoru ekološke poljoprivrede kojeg provodi splitsko-dalmatinska razvojna agencija RERA SD s partnerima, osvojio je Regiostars 2017 nagradu u kategoriji Edukacija i trening. Ova nagrada godišnje se dodjeljuje na razini Europske unije za najinovativnije i najinspirativnije projekte financirane iz EU sredstava.

Javna ustanova Rera Splitsko-dalmatinkse županije za sada je prva i jedina u Hrvatskoj koja je uspjela dobiti ovu prestižnu nagradu u konkurenciji 103 prijevljena projekta.

Da se radi o izuzetno važnom projektu potvrdio je i župan Blaženko Boban naglasivsi kako je ovo prvi put u Hrvatskoj da je neka javna ustanova dobila tako prestižnu nagradu. To je snaga za daljnji razvoj županije, istaknuo je.

Ravnatelj RERA-e Jozo Sarač je rekao kako nagrada može biti motiv za još veći uspjeh, angažman i želju da se pomogne pasivnim područjima. – Stalno govorimo o depopulaciji otoka i Dalmatinske Zagore. Ovo je prilika, a bit će ih još, da kroz taj projekt prijavljujemo ostale aktivnosti iz programa ruralnog razvoja gdje su krajnji korisnici obiteljska poljoprivredna gospodarstva i gdje mogu privređivati na ekološki čistim zemljištima. To je komparativna prednost ove županije – rekao je Sarač.

Preko Rere na području Splitsko-dalmatinske županije trenutno se realizira 13 projekata višemilijunske vrijednosti.

U sklopu akcije “Imam pravo jesti zdravo!”, koja se održava u povodu Svjetskog dana hrane, ovoga će se tjedna u deset otočkih osnovnih škola na području Splitsko-dalmatinske županije učenicima prvih razreda dijeliti ekološki doručci.

Djeca će u paketiću dobiti sezonski, mediteranski i ekološki obrok koji čine proizvodi domaćih proizvođača – cijeđeni sok od mandarine, bublicu od integralnog, pirovog i pšeničnog brašna obogaćenu marmeladom i grožđicama, mrkvu te smokvu.

Akcija “Imam pravo jesti zdravo!” u školi na Braču  u Nerežišćima održati će se 18.10.

 

zdravo

 

IZVOR : OpcinaNerezisca