VIS – 7. Dani Rogača u Komiži 2017

Objavio: Pokret Otoka - 03.10.2017.

 Već 7. Godinu u nizu u Komiži se obilježavaju Dani rogača. Rogač je uz vinovu lozu definitivno najvažnija biljka otoka Visa.

Kroz stoljetnu tradiciju sadnje i branja rogača u Komiži njeni preci donijeli su nam jednu od najboljih sorti rogača na svijetu, Komiški tusti, veliki ili krupni rogač.
Osim što je podatan za jesti kao voćku, najčešće ga se melje i od njega radi prah od kojega se rade kolači i slastice.

No njegova primjena je mnogo šira, pa tako ga možete jesti uz jogurt, miješati s brašnom za kruh, raditi energetske shakeove jer je iznimno energetski jak. Osim što je ukusan jako je i zdrav pa tako od njegove sjemenke radimo prirodni konzervans za dječju hranu, iznimno jaka prirodna ljepila, upotrebljava se u farmaciji, regulira tlak i iako je prirodno sladak šećeraši ga mogu jesti. Idući put kada popijete radler pročitajte što piše na etiketi, da i u radleru ima rogača!


Zbog ovih svih razloga na Visu je ovo stablo kroz povijest bilo iznimno cijenjeno. Danas, usudili bi se reći, pomalo zaboravljeno i napušteno, ali upravo ovakvim danima Komiža i Komižani odlučili su reći ne zaboravu i kroz jednu skromnu pučku otočku feštu prezentirali svima rogač.

 

 

Autor : Jakša Božanić