PRVIĆ – 5. Kreativni dani Fausta Vrančića

Objavio: Pokret Otoka - 25.09.2017.

Ovogodišnji 5. Kreativni Dani Fausta Vrančića će se održati od 29. rujna do 1. listopada 2017. u Prvić Luci. Festival nastavlja priču prezentacije mogućnosti korištenja novih tehnologija na izoliranim mjestima poput otoka uz održivo iskorištavanje otočkih resursa.

Udruga otok, organizator festivala, želi djeci s kopna približiti život na otoku pa će Faust i ovu godinu ugostiti predškolce iz Vodica, osnovnoškolce iz Čiste Velike te učenike Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac iz Šibenika.

Projektna nastava i radionice za djecu i učenike promoviraju kreativan i inovativan duh Fausta Vrančića uz pomoć FabLab-a i Strojarsko tehničke škola Faust Vrančić iz Zagreba, koji će demonstrirati 3D tehnologije i njihovu primjenu u svakodnevnom životu. Od 3D printera do kolača i koja je razlika između Leonardovog padobrana i onog našeg Fausta, tek su neke od zanimljivosti koje će djeca naučiti na ovim radionicama.

Ovu godinu Festival nudi bogatiji program

Ovu godinu Festival nudi bogatiji program, nego što je to bilo na prethodnim izdanjima. Uz, sada već, stalne sudionike, FabLab, Zmajare, Dragodid i Astronomsko aeronautičko društvo Zagreb, Faustu u goste dolazi prof. Kristina Škaler i njezini učenici iz, gore spomenute, škole Fausta Vrančića, sa zanimljivim radionicama termotiska i keramike, a djeca će još moći posjetiti i muzičku radionicu, radionicu restauracije namještaja, grafitersku radionicu, radionicu plesa na svili, likovnu radionicu i radionicu dokumentarnog filma čije će budno oko kamere bilježiti događanja na Festivalu.

Bogatiji je program i za odrasle. Agronom Pero Grgić će održati edukativno predavanje o ljekovitom bilju, a njegova kolegica Ana Bebić će to bilje doslovno skuhati na radionici i tako pokazati kako možemo iskorištavati prirodne otočke resurse. Pokret otoka će prezentirati svoje djelovanje te će se uz njihovo predstavljanje razgovarati i o Zakonu o otocima koji je u pripremi. Fausta će posjetiti i najpoznatija šibenska “vještica”, Sandra Barešin, magistrica etnologije iz Muzeja grada Šibenika, koja će se ovdje susresti sa sociologinjom Andrijanom Parić na u razgovoru pod nazivom `Od šibenskih vještica do eko-poduzetnica´.

Udruga Otok želi pokrenuti konstruktivan dijalog i suradnju

Djelovati na otoku, a ne osvrnuti se na ključne probleme života u maloj izoliranoj sredini je nemoguće. Zbog toga će se u sklopu Kreativni dana Fausta Vrančića održati i rasprava o zbrinjavanju otpada na otocima. Na raspravi će sudjelovati Stanko Birin, direktor tvrtke Leć d.o.o. koja je koncesionar za otok Prvić te Tanja Gusić Dobra iz županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove. Pridružit će im se predstavnik Mjesnog Odbora Prvić Luka i zainteresirani žitelji otoka. Udruga Otok želi pokrenuti konstruktivan dijalog i suradnju u svrhu rješavanja osnovnih problema koji otežavaju život na otoku Prviću, ali i otocima općenito.

Iako radionice za djecu i učenike počinju već u petak ujutro, otvorenje 5. Kreativnih dana Fausta Vrančića je u 17 sati, 29. rujna, u prostorijama Dva bunara uz zakusku, pismu i otvorenje izložbe fotografija Ane Vlahov i Tomislava Zebića.

Sva događanja su i dalje besplatna zahvaljujući potporama različite vrste Grada Vodica, TZ Vodice, TZ Šibensko-kninske županije, Pučkog-otvorenog veleučilišta Vodice, Memorijalnog centra Faust Vrančić, MO Prvić Luka, ŠRK Botnica te lokalnih poduzetnika hotela Maestral, restorana Mareta i Nanini, Pavle Gallery te taksi Vitić.

Izjava:
“Iskoristili bismo ovu priliku da se ispričamo nastavnicima i školama koje su izrazile spremnost da posjete festivalske radionice u petak 29. rujna, ali ipak neće doći. Zbog velikog broja zainteresiranih đaka i ograničenih otočkih kapaciteta, nismo mogli primiti sve učenike i škole. Održavanje radionica na otvorenom je idealno za veći broj učenika, ali uvijek moramo računati i na mogućnost kišnog vremena. Zatvoreni prostori s kojima raspolažemo su mali i nedostatni za veće grupe. Osim toga, želimo svim učenicima i djeci pružiti kvalitetan sadržaj i aktivno sudjelovanje u ponuđenim radionicama zbog čega je broj učenika i djece na pojedinim radionicama ograničen. Pozivamo sve nastavnike i roditelje da dovedu djecu na radionice u subotu, 30. rujna, kada nema organiziranih posjeta, a veći je izbor sadržaja. Dobro nam došli!”

Udruga Otok
Prvić Luka

Facebook događaj : facebook.com/events

FOTO : https://www.facebook.com/kreativnidanifv/

dragodid