KORČULA – Ambalaža multimedijalni festival u Veloj Luci

Objavio: Pokret Otoka - 14.09.2017.

Proteklog vikenda 8.9. i 9.9. 2017.  je u Veloj Luci na otoku Korčuli održan Ambalaža multimedijalni festival. Organizator ovog festivala je Udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke koja se krajem 2014. godine reaktivirala, te od tada aktivno djeluje, nastojeći obogatiti kulturno-umjetnički život Vele Luke.

Udruga je u Veloj Luci poznata pod nazivom “Ambalaža” s obzirom da je sama reaktivacija Udruge i nove ideje protekle iz prostorija nekadašnje tvornice limene ambalaže u Veloj Luci. Tvornica koja je zjapila prazna i velike prostorije pune smeća su zapravo bila podloga za stvaranje savršenog prostora u kojem će se rađati nove ideje i stvarati umjetnička djela.


Jedna od ideja je Ambalaža FILM Festival koje su prošle godine pokrenule dvije otočke udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke i Lanterna Magica iz Postira na Braču. U Veloj Luci je tako predstavljen  Postira Seaside Film Festival, te su Velolučani uživali u projekcijama kratkometražnih filmova domaće i strane produkcije. Ovaj festival se pokazao i više nego uspješan, te je logično bilo da se suradnja nastavi i sljedeće, tj. ove godine. Kiša je ipak u petak i subotu navečer popustila, te smo u Veloj Luci imali kino pod zvijezdama. U programu ovogodišnjeg Ambalaža FILM festivala ste mogli gledati:
DOMAĆI PROGRAM – More (Igor Šeregi); Fabijan (Lovro Mrđen); Med i mliko (Marko Jukić); Morska pjena (Igor Jelinović); Nemoj reći (film ovogodišnje radionice za mlade PSFF-a)
MEĐUNARODNI PROGRAM – Samedi Cinema (Mamadou Dia, Senegal, SAD);  237 Years (Ioana Mischie, Rumunjska, Francuska); Stutterer (Ben Cleary, UK, Irska); Clumsy Little Acts of Tenderness (Miia Tervo, Finska); Law of the Lamb (Lotfi Achour, Tunis, Francuska); Tunisie 2045 (Ted Hardy-Carnac, Francuska); The Chop (Lewis Rose, UK); Le Soutien-gorge(Laurent Firode, France).

Ambalaža svakodnevno rađa nove ideje, pa je ovogodišnji festival proširen na multimedijalni. Osim filmskog dijela, u subotu je otvorena i izložba članova i prijatelja Udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke. Posjetitelji su u prizemlju tvornice mogli razgledati radionicu mozaika u kojoj Udruga već duže vremena radi na projektu Luka mozaika. Osim same radionice i postupka izrade mozaika, u prostorijama su izloženi i mozaici koji čekaju svoje postavljanje na površinama Vele Luke. Jednog dana ti će mozaici biti spojeni u najduži mozaik na svijetu koji će se nalaziti upravo u Veloj Luci.

Velika prostorija na katu Ambalaže je iskorištena za izložbu različith kreativnih instalacija, te neke od starih fotografija Vele Luke i primjerci Feral Tribune magazina koji su se listali sa velikim zanimanjem.
Kroz ovu izložbu svoje umjetničke instalacije su predstavili autori: Frano Franulović, Franko Kramar, Ante Marinović, Robert Borovina, Anđela Šćepanović, Lila Tomašić Radaković, Mario Maričić, Nikica Lazzo, Mare Vlahov, Siniša Oreb, Ognjen Padovan, Damir Telenta, Magdalena Modrić, Danijela Skokandić, Ella Fleš.
Iznenađenje na izložbi je bio učenik trećeg razreda Osnovne škole Vela Luka Ivan Žuvela. Mladi i nadareni glumac je izveo svoju glumačku točku, te sve prisutne razveselio svojim talentom. Osim likovne, Udruga podupire i ostale vrste umjetnosti pa je ovo bila odlična prilika da se predstavi i ovaj mladi talentirani glumac. Možemo slobodno reći da je Ivan bio zvijezda večeri. https://www.youtube.com/watch?v=1fN5IhJSnf0

amalaža

Kroz cijelu izložbu za glazbu uživo se pobrinuo lokalni bend Trio Kuzme Prižmića u sastavu Kuzma Prižmić, Filip Stipković i Ante Borovina koji su svojim izvedbama prikupli brojne pohvale posjetitelja Ambalaže.


Nakon ovog multimedijalnog festivala Udruga nastavlja u punoj brzini. Krajem svake godine se organizira i velika mutimedijalna izložba u prostorijama Ambalaže na kojoj svi umjetnici i oni koji se tako osjećaju mogu predstaviti sebe i svoja djela. Izložba koja nema zadanu temu ni tehniku je prilika za svih, a Veloj Luci savršena prilika dadosadne zimske dane učini zanimljivima.

U Veloj Luci, nekad bogatom industrijskom mjestu tvornice koje su zapošljavale velik broj ljudi danas više ne proizvode ništa. Ambalaža priča neku novu priču, iako ne zapošljava nikoga, proizvodi umjetnička djela koja nose poruku da mladi ipak ne odustaju od Vele Luke.

AUTOR : Anđela Šćepanović

FOTOGRAFIJE: Anđela Šćepanović

VIDEO: Anđela Šćepanović : https://www.youtube.com/watch?v=nAja3aKvoaE

Emisija More-reportaža : https://www.youtube.com/watch?v=9AGsd_OeDTY