RAB – Vodeni biseri jadranskih otoka

Objavio: Pokret Otoka - 08.09.2017.

Udruga HYLA dovodi projekt “Vodeni biseri jadranskih otoka”

Udruga Hyla će od 7. do 12. rujna 2017. posjetiti otok Rab.

Obići će otok u potrazi za lokvama i ostalim vlažnim staništima, u sklopu njihovog dvogodišnjeg projekta “Vodeni biseri jadranskih otoka” financiranog od strane MAVA-e.

Osim terenskog rada, održat će i predavanje za osnovnoškolce te radionicu za sve zainteresirane otočane. Želja im je upoznati i uključiti što više Rabljanki i Rabljana u njihove aktivnosti, stoga su priredili radionicu naziva „Vlažna staništa – legla komaraca ili oaze bioraznolikosti?“ koju će održati u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Rab u ponedjeljak, 11.9., u 20:00 sati.

Zanima vas:

  • Tko su članovi Udruge Hyla?
  • Što rade na otoku?
  • Zašto baš Rab?
  • Kako im se možete priključiti?

Dođite na njihova predavanja i oni će vam odgovorit na sva pitanja!

O udruzi

Postoji već 20 godina. Istražuje biološku i geološku raznolikost Hrvatske i regije. Kroz rad su stekli dugogodišnje iskustvo u vođenju istraživačkih projekata iz područja zaštite prirode. Surađuju s brojnim državnim institucijama, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Osim stručno-znanstvenog istraživanja njihov rad obuhvaća: izdavanje publikacija, organiziranje edukativnih radionica, predavanja i izložbi, stvaranje mreže volontera, podizanje svijesti o živom svijetu koji nas okružuje kroz razne medije (radio, televizija, portali) i društvene mreže (FacebookInstagramYouTube).

hyla

O projektu

Krajem prošle godine započeli su dvogodišnji projekt naziva „KARST – The Dinaric Arc Karst biodiversity conservation programme“, financiran od švicarske fondacije MAVA. Kroz ovaj projekt vrednuju otoke i vlažna staništa na njima, a krajnji im je cilj zaštiti vlažna staništa na otocima – bisere našeg Jadrana. Vlažna staništa za kojima tragaju su: jezera, bare, lokve, trajni i povremeni vodotoci, poplavne šume, poplavne livade, slanuše… U projekt su uključeni međunarodni partneri (IUCN SEE, WWF Adria, Tour du Valat, Med Wet), stoga je vrlo značajan ne samo za Hrvatsku već i za cijelo Sredozemlje. Terenska istraživanja i edukativne radionice u sklopu ovog projekta organizirat će na sljedećim otocima: Rab, Pag, Murter, Šolta i Korčula. Navedene otoke posjetit će ove i sljedeće godine između travnja i listopada te će započeti suradnju s lokalnim udrugama, školama i institucijama kao i ostalim zainteresiranim organizacijama na otoku. Cilj im je pružiti nešto korisno otoku i njegovim otočanima – stvoriti mrežu volontera koja će aktivno pratiti stanje vlažnih staništa, osigurati im dugoročan opstanak i njihovu zaštitu.

IZVOR : rabdanas

Foto : Udruga Hyla  i Ivona Burić