BRAČ – 1100 kilometara za 1100 terapija

BRAČ – 1100 kilometara za 1100 terapija

Objavio: Andrea Beader - 10.03.2021.

Daniel i Ranko uskoro kreću na avanturu života “1100 kilometara za 1100 terapija”: “Posvećujemo je Bračkim pupoljcima”

 

Ranko Dragičević i Daniel Lončar sitno broje do svoje avanture koja se proteže na 1100 kilometara. Ne, ovo nije avantura o kakvoj ste do sada mogli pročitati, ovo je pothvat hvale vrijedan.

“Svaki čovjek neka pokuša sebi dočarati što sve prolaze djeca s posebnim potrebama i njihove obitelji, a onda se sve to preslika na jedan otok. Pokušat ćemo skrenuti pozornost da je i ovako teško, a na otoku je to još teže”

Pokrenuli su humanitarnu akciju “1100 kilometara za 1100 terapija”, a prijeći će 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija, 52 općine i sve to kako bi pomogli Bračkim pupoljcima, udruzi s otoka Brača koja godinama pruža tisuće besplatnih sati terapija za gotovo 70 djece. Radi se o sve popularnijoj, prelijepoj, ali teškoj Via Adriatica stazi.

“Kad je došla ideja da sve to napravimo za humanitarni cilj, nije nas se trebalo više nagovarati”- rekli su Ranko i Daniel.

Humanitarni hod započinje 20. ožujka 2021., no Ranko i Daniel kreću 19. ožujka iz Supetra prema Rt Kamenjak odakle započinje njihova avantura.

Što je spojilo profesionalnog vatrogasca, planinara i triatlonca Ranka Dragičevića te kineziologa, planinara, ronioca, maratonca Daniela Lončara na događaj, mnogima od životne važnosti, otkrili su.

“Mi smo iz istog mjesta, a znamo se cijeli život. Spojila nas je ljubav prema avanturama, zajedno smo planinarili. No ovaj projekt se dogodio spontano, a razvio se u humanitarnu akciju” – započinje Ranko.

“Začetnik ideje bio je Ranko, a ja imam čast da sam pozvan s njegove strane” – rekao je Daniel, a Ranko je nadodao: “Planinarim svaki vikend, s mnogo ljudi, ali od svih tih ljudi odluka je pala na Daniela, kao najbolji izbor.”

 

Kako ste doznali za Via Adriaticu te kako to da ste odlučili da je baš taj pješački put povod ovoj akciji?

“Mene su oduvijek privlačili ‘long trailovi’. Prvi koji sam ostvario bio je Via Brattia, krug oko otoka Brača u dužini od 135 kilometara. Oduvijek me privlače planine, s toga neupitno je bilo da ću se odlučiti na Via Adriaticu. Nakon toga, od poduzetničkog centra Aktiva, dobio sam prijedlog da ova akcija bude humanitarnog kartera. Zatim smo Daniel i ja započeli razradu plana koji je izrastao u pravi projekt.

 

Možete li predstaviti etape puta? Hoćete li se oglašavati za vrijeme trajanja?

 

“Imamo Facebook i Instagram stranicu ‘’1100 kilometara za 1100 terapija‘’ ,a marketing na društvenim mrežama vodit će poduzetnički centar Aktiva. S druge strane, Via Adriatica, ima svoj Facebook profil na kojem će izvještavati o našim objavama. Ja koristim YouTube kanal na kojem ću prenositi live snimke, ako mi uvjeti to dopuste.

Što se tiče etapa puta, ima ih trinaest , mi ćemo se javljati po završetku svake zato što znamo kad je kraj svake i znamo koliko kilometara ima pojedina od etapa. U toj objavi bit će koliko smo kilometara prošli i koliko se novaca prikupilo. Pokušat ćemo povući paralelu s etapama u životu roditelja i obitelji koji imaju djecu s posebnim potrebama, odnosno s kojim se planinama i etapama oni susreću u svojim životima.”

Pred vama je, kako ste već rekli, jako dug put od 1100 km. S obzirom na to da ste obojica triatlonci, sigurno ste fizički spremni. Što je sa psihičkom pripremom? Kako stojite na tom polju?

-Mislim da smo mi psihički spremniji više nego fizički. Smatram da je psiha ta koja će nas izvući, jer spremiti se na nešto što će trajati pedeset dana, svaki dan nositi tako teške ruksake, ne znam da se netko baš može fizički spremiti na takvo nešto. Psiha i motivacija same akcije vući će nas kroz sve – odgovorio je Daniel.

-Slažem se u potpunosti jer sama priprema za ovo je nemoguća. Nitko ne može predvidjeti što se može dogoditi u pedeset dana, jer žulj ili ozljeda poput uganuća mogu nas spriječiti u ostvarivanju cilja – rekao je Ranko.

– Svaki čovjek neka pokuša sebi dočarati što sve prolaze djeca s posebnim potrebama i njihove obitelji, a onda se sve to preslika na jedan otok. Njihov život ovisi o voznom redu trajekta, a putovanje je jedna teška stvar i zdravom čovjeku. Pokušat ćemo skrenuti pozornost da je i ovako teško, a na otoku je to još teže – poručio je Ranko čitateljima Dalmacije Danas.

Sponzori putovanja su Poduzetnički centar Aktiva koji je preuzeo cijelu izradu Facebook, web stranice i cijelu prezentaciju i broj informacija na sebe.

Crveni križ Brač će svaki vikend u pedeset dana, koliko je okvirno vrijeme putovanja, pokušati animirati ljude buvljacima na supetarskoj rivi. Crveni križ je također otvorio račun na koji se uplaćuju donacije.

Vatrogasci DVD-a Supetar u potpunosti financiraju put do Rt Kamenjak, odnosno prijeviz kombijima.

 

 

__________

Izvor: www.dalmacijadanas.hr

Naslovna fotografija: www.pixabay.com